Saopćenje reisu-l-uleme povodom eskalacije nasilja u Palestini i pokušaja preotimanja Al-Aksa džamije

Sarajevo, 19. juli 2017. (MINA) – Povodom ponovne eskalacije nasilja u Palestini i novog pokušaja preotimanja džamije Al-Aksa džamije u Jerusalemu saopćenje za javnost oglasio se reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović čiju reakciju prenosio u cijelosti:

dzamija al aksa

– Islamska zajednica u BiH i ja lično sa žaljenjem smo primili vijest o ponovnoj eskalaciji nasilja u Palestini, naročito u blizini džamije El-Aksa. Najoštrije osuđujemo svaki oblik nasilja u blagoslovljenoj zemlji. Ne možemo ne dići svoj glas protiv jučerašnjeg ranjavanja imama džamije Ekrima Sa'ida Sabrija, zatvaranja džamije kao oblika kolektivnog kažnjavanja i privođenja jerusalemskog muftije šejha Muhammeda Huseynija.

Svetost džamije se mora poštovati i njen status se ne može dovoditi u pitanje.

Nastavak okupacije Palestine i pokušaj preotimanja džamije El-Aksa je nešto s čime se muslimani u svijetu nikada neće pomiriti. Svi oni koji podržavaju takve postupke izraelskih vlasti trebaju znati da direktno doprinose radikalizaciji novih generacija mladih muslimana i da ih guraju u ruke ideologa zla koji se hrane nepravdom i osjećajem nemoći muslimana da zaštite svoje svetinje i gole živote.

Nastavak okupacije palestinske zemlje samo jača i globalno zlo antisemitizma. Iskustvo Bosne i islamske Španije-Andalusa je najbolji dokaz da ne postoji nikakav „historijski“ ili „inherentni“ sukob muslimana i Jevreja, niti u vjeri utemeljena mržnja. Naprotiv, muslimani i Jevreji su dijelili najveći dio svoje historije i danas su u mnogim pitanjima upućeni jedni na druge. Neodgovorne politike su te koje stvaraju razdor među narodima.

Mir u Palestini i pravedno rješenje palestinskog pitanja je ključ ne samo stabilnosti Bliskog istoka nego i dobrih međureligijskih odnosa širom svijeta. Zato još jednom apelujem na sve koji tom miru mogu doprinijeti, a posebno na predstavnike palestinskog i izraelskog naroda da smognu snage i budućim generacijama osiguraju pravedan mir, stoji na kraju današnjeg reagiranja reisu-l-uleme Kavazovića.