Muftija Dudić uputio pismo ministrima pravde, unutrašnjih poslova i zdravlja

Povodom otkrivanja posmrtnih ostataka prilikom izgradnje objekta Hitne pomoći u Novom Pazaru i neadekvatnog odnosa prema njima, predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić uputio je dopis ministarki pravde Neli Kuburović, ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru.
Pomenuti dopis je također prosijeđen Upravi za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama, zaštitniku građana Zoranu Pašaliću, narodnom poslaniku Muameru Zukorliću, gradonačelniku Novog Pazara Nihadu Biševcu, načelniku Policijske uprave Novi Pazar Rešadu Džankoviću i direktoru novopazarske Opšte bolnice dr Mirsadu Đerleku..

 

Poštovani,

 

Poznato Vam je da je Vlada Republike Srbije započela realizaciju niz projekata po gradovima Srbije u cilju poboljšavanja uslova liječenja i pružanja pomoći oboljelima, tako da je i Novi Pazar grad koji je dobio određena sredstva koja su namijenjena izgradnji Hitne pomoći, čime bi se pomoglo funkcionisanje ove službe, koja je godinama opterećena u ovom gradu.

Pomenuti projekti su za svaku pohvalu i potrebno je obezbijediti sredstva kako bi se oni nastavili u ovoj, ali i drugim oblastima u koje se godinama nije ništa ulagalo.

Međutim, ono što je izazvalo čuđenje i osudu Islamske zajednice, te ogorčenje većine građana Novog Pazara, jeste da se nisu poduzeli svi potrebni koraci, ili to nije učinjeno transparentno, kada se prilikom otpočinjanja zemljanih radova za izgradnju Hitne pomoći, to jest iskopa, naišlo na posmrtne ostatke osoba, koji su pokupljeni na brzinu, spakovani u kartonske kutije i odneseni od strane policijskih službenika u nepoznatom pravcu, a radovi nastavljeni bez adekvatnog nadzora koji je bio potreban u cilju utvrđivanja postojanja drugih posmrtnih ostataka na ovom i širem lokalitetu bolničkog kompleksa na kojem se izvode radovi.

Imajući u vidu da je cjelokupna oblast grada, pa i dio na kojem se izvode radovi, poznata pod nazivom Hadžet, na kojoj su krajem i nakon Drugog svjetskog rada vršena masovna strijeljanja muslimana koje su komunističke vlasti osuđivale za navodnu saradnju sa okupatorom, postoji velika vjerovatnoća da pronađeni posmrtni ostaci jesu kosti pripadnika islama, čije iskopavanje zahtijeva posebnu vjersku pažnju i uobičajenu vjersku proceduru koja se mora ispoštovati.

S tim u vezi, a želeći da se ovo pitanje riješi na adekvatan način i izbjegnu problemi koji mogu biti posljedica ovakvog postupka i ignorisanja, od Vas tražimo da utvrdite šta se desilo sa posmrtnim ostacima koji su tog dana spakovani u kartonske kutije i odneseni, te da nas o tome hitno obavijestite.

Također tražimo da u svim daljim postupcima koji će biti poduzimani po ovom pitanju, tj. premještanje, vršenje DNK analiza u cilju identifikacije kome pripadaju posmrtni ostaci i slično, učestvuje i predstavnik Islamske zajednice, koji će biti garant da se poštuje svetost umrlih, te da omogućite Islamskoj zajednici da, ukoliko se utvrdi da posmrtni ostaci pripadaju nekome od strijeljanih muslimana, iste preuzme i uz potrebne vjerske propise izvrši njihovo ukopavanje u muslimanskom groblju.

Nadajući se da ćete imati razumijevanja za naše zahtjeve koji su opravdani, a njihovo ispunjenje nužno ukoliko postoji međusobno uvažavanje i poštovanje žrtava, te što je moguće prije poduzeti potrebne korake i o tome nas obavještavati, iskreno Vas pozdravljam.

 

S poštovanjem

 

PREDSJEDNIK

   Muftija dr. Mevlud ef. Dudić