Muftija Dudić primio delegaciju Vakufske direkcije iz Turske

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa saradnicima, 24.08.2017. godine, primio je delegaciju Generalne direkcije za vakufe pri uredu premijera Republike Turske na čelu sa Dautom Gazi Benlijem, rukovodiocem sektora za restauraciju objakata iz osmanskog perioda.

Povod njihove posjete je definisanje Protokola o saradnji na izradi projekta restauracije Starog Gazi Isa-begovog hamama iz XV stoljeća koji će biti potpisan prilikom posjete predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana Novom Pazaru u septembru ove godine.

Nakon toga gosti su sa domaćinima obišli objekat Starog hamama u centru grada, kao i nedavno rekonstruisanu Staru novopazarsku banju.

Naime, krajem prošle godine u Sarajevu u Vakufskoj direkciji Rijaseta IZ-e u BiH na čelu sa hfz. dr. Senaidom Zajimovićem između muftije Dudića i direktora Generalne direkcije za vakufe Turske dr. Adnana Ertema dogovoren je  projekat restauracije Starog hamama koji će biti realiziran nakon potpisivanja pomenutog Protokola, uz obećanje g-dina Benlija da će radovi biti završeni dvije godine od početka radova.

Informativna služba