Hadžije izvršile boravak na Arefatu

U četvrtak, 31.08.2017. godine, nekoliko miliona hadžija iz cijelog svijeta boravilo je na Arefatu, a među njima i grupa od 235 hadžija koja u organizaciji Mešihata IZ-e u Srbiji krenula putem obavljanja ove temeljne islamske dužnosti.
Boravak na Arefatu protekao je u znaku pojačanog ibadeta; namaza, učenja Kur'ana, zikra, dove itd. Ovaj rukn hadža je započeo džematskim obavljanjem podne i ikindije namaza, koje je predvodio mr. Enver ef. Omerović, nakon čega se sa prigodnim vazu nasihatom hadžijama obratio dr. Rešad ef. Plojović.
U svom obraćanju dr. Plojović je ukazao na važnost i značenje Arefata kao mjesta, a posebno obreda hadža i dove u ovom danu, podstičući hadžije da svaki trenutak ovog neponovljivog dana iskoriste za ibadet, a takođe ih upoznao sa propisima čije obavljanje slijedi nakon Arefata.
Pred istek arefatskog vremena, neposredno prije zalaska sunca mr. Omerović  je proučio arefatsku dovu.
U večernjim satima je nastavljeno prebacivanje hadžija sa Arefata na Muzdelifu, na kojoj su klanjali akšam i jaciju namaz i proveli dio noći, nakon čega su se u jutarnjim satima uputili prema Mini i bacili kamenčiće na velikom Džemretu i nastavili put Harema u cilju oslobađanja od ihrama, te obavljanja glavnog tavafa i s'aja.