Sandžak zablistao na 24. međunarodnom takmičenju u učenju Kur'ana u Zagrebu

Dana 29 i  30. septembra u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, održano je 24. međunarodno takmičenje učača Kur’ana. Dvodnevni seminar na temu “Metode ocjenjivanja kur'anskih takmičenja” prethodio  je ovom  kur'anskom natjecanju. Na pomenutom seminaru učešće su uzeli: direktor Škole Kur'ana Časnog hfz. Irfan ef.Malić, hfz. Faris Dautović i hfz. Elvedin Avdović.
U dva dana, koliko je takmičenje trajalo, komisija u sastavu: predsjednik kurra hfz. Aziz ef. Alili, kurra hfz. Bajram Ajeti (Makedonija), kurra hfz. Fadil Bektaš (BiH), kurra hfz. Malallah Al-Jaber (Katar), kurra hfz. Ali Mohammed Otuif (Saudijska Arabija) i kurra hfz. Fared Oyaleez (Francuska) imala je vrlo težak zadatak – preslušati i ocijeniti 58 takmičara. Članovi ocjenjivačke komisije izjavili su da su samo nijanse i detalji odlučivali o pobjednicima i pohvalili su sve takmičare koji su prezentirali svoje znanje i predstavljali svoje zemlje.
Takmičenje je, kao i uvijek, održano na najvišem nivou, gdje su se takmičari natjecali u ispravnom učenju Kur'ana, a ove godine je konkurencija bila još veća nego prethodnih godina.
Predstavnici Mešihata IZ-e u Srbiji i Škole Kur'ana Časnog takmičili su se u svim kategorijama: tilavet Aiša Mekić; hifz pet džuzeva Merdija Nurković, Sumeja Destanović i Edina Bačevac; hifz 15 džuzeva hafiza Amela Aličković i hifz cijelog Kur'ana hafiza Sumeja Ujkanović.
Hvala Allahu dž.š. naš Sandžak je opet zablistao u punom sjaju, te su naši polaznici osvojili dva druga mjesta: hafiza Amela Aličković 2. mjesto u kategoriji 15 džuzeva i Merdija Nurković 2. mjesto u kategoriji pet džuzeva.
Takmičenje je bilo veoma korisno za sve učesnike, a posebno za naše predstavnike koji su po prvi put učestvovali na ovakvom nivou natjecanja.
Nakon dva dana boravka u Zagrebu predstavnici Škole Kur'ana Časnog posjetili su dva bisera Jadranskog mora – Islamski centar u Rijeci  i Opatiju.
Koristimo priliku da se Mešihatu IZ-e u Hrvatskoj zahvalimo na dobroj organizaciji i toplom dočeku čineći dovu  Uzvišenom Allaha dž.š. da nas naši takmičari i u narednom periodu obraduju sa ovako dobrim rezultatima. Amin.
Na kraju, evo rezutata sa 24. međunarodnog takmičenja učača Kur’ana u Zagrebu:
Kategorija hifza cijelog Kur’ana
 1. Abdullah Salah Alsaedi (Saudijska Arabija),
 2. Mohamed Abdi (Švedska),
 3. Bader Al Ali (Kuvajt)
 Hifz 15 džuzeva
 1. Faruk Šahin (Turska)
 2. Amela Aličković (Srbija)
 3. Abdurrahman Tabaković (BiH)
 Hifz pet džuzeva
 1. Muharrem Šahin (Turska)
 2. Merdija Nurković (Srbija)
 3. Ibrahim Ramizi (Makedonija)
 Tilavet
 1. Eljesa Asani (Makedonija)
 2. Ilias Es Saket (Italija)
 3. Abderrahmane Toukane (Francuska)