Održana projekcija dokumentarnog filma “Odbrana Islamske zajednice”

Raspoloživa mjesta amfiteatra FIS-a nisu bila dovoljna da prime sve zainteresirane građane našeg grada, a i cjelokupno Sandžaka koji su došli da pogledaju premijeru dokumentarnog filma o agresiji na Islamsku Zajednicu. Svojim prisustvom još jednom su Bošnjaci dokazali da su od prvoga dana bili i ostali uz jedinu legalnu i legitimnu Islamsku Zajednicu.

Prodekan FIS-a dr. Admir Muratović poželio je dobrodošlicu svima.
Jedan od autora ovog filma, narodni poslanik dr. Jahja Fehratović obratio se prisutnima, zahvaljujući se svima za podršku na ovom projektu. Ovo je jedan od najzahtjevnijih, ako ne i najzahtjevniji projekat koji je do sada odrađen. Preko 40 svjedoka iz Sandžaka, BiH i dijaspore, ističe Fehratović, govorilo je o agresiji na Islamsku Zajednicu i događajima koji su bili svakodnevnica tijekom agresije.

Nakon premijere filma prisutnima se obratio narodni poslanik muftija Muamer Zukorlić.

“Sve što koristi ljudima ostaje na zemlji. Evo, Islamska Zajednica je pokazala da je to. Time se potvrdila institucionalnost jednog naroda”, navodi Zukorlić.
Ovo je bila prekretnica za opstanak Bošnjaka, istakao je Zukorlić.

“Uzvišeni Gospodar nam je omogućio da i tada sačuvamo osmijeh, ali i da budemo oni koji se posljednji smiju”, kaže narodni poslanik Zukorlić.

“I nakon svega toga ti ljudi i krivci koji su to radili o tome govore, nešto poručuju i nečemu se nadaju”, kaže Zukorlić.

“Mi smo bili jaki, oni su bili jači (jer je cijeli državni aparat bio njima na raspolaganju), ali Jedan je Najjači. A Taj Jedan je bio na našoj strani i opet smo mi pobijedili”, dodao je Zukorlić.

Zukorlić je istakao da će se potpuno isto predano boriti u politici kao i pod ahmedijom.
“Dvije stvari nikada nisu uspijeli – nisu me mogli kupiti niti uplašiti. Znajte dobro, uz Allahovu pomoć, neće to uspijeti ni u politici”, završava Zukorlić.

Reisul ulema emeritus dr. Mustafa Cerić obratio se prisutnima istakavši da iskrenim Bošnjacima niko neće moći nauditi sve dok budu spremni kao nana koja u filmu govori da je došla na Hadžet braniti vakuf, da se poselamila i halalila sa svojim najbližima i da je spremna život položiti za vakuf.

Subverzijom se željelo prikazati da dželat nije toliko oštar, navodi Cerić, dodajući da je cilj agresije na Islamsku Zajednicu bio da se državni čovjek postavi za glavnog čovjeka i tako preko ove Islamske Zajednice uruši i suverenitet Rijaseta IZ-e u BiH.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić obratio se prisutnima i zatvorio ovu manifestaciju riječima: “Ne ‘fala ga svakom ko može o nama pisati bez nas”. Na kraju, muftija dr. Dudić je proučio dovu.

Prisutni su na izlasku mogli pogledati izložbu fotografija o Agresiji na Is                   lamsku zajednicu.

SANA – H.Š.