Upriličena Večer Kur'ana u Dortmundu

 

 

“Elif Lam Mim. Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali, onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali i namaz obavljali i udjeljivali dio od onoga što im mi budemo davali; I onima koji budu vjerovali u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe i onima koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali. Njima će Gospodar njihov na pravi put ukazati i oni će ono što žele ostvariti.”

 

U prepunoj dvorani u centru njemačkog grada Dortmunda održana je večer Kur’ana. Ova manifestacija polako poprima tradicionalni karakter, jer je drugi put da se održava, a sa tom praksom planira se svake naredne godine.

Čuvari Allahovog govora – hafizi iz Sandžaka, Tadžikistana, Egipta, Bosne i Hercegovine, ovu večer učinili su nesvakidašnjom.

Gost večeri, kako ovakvim manifestacijama i dolikuje, bio je predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Medijski pokrovitelj manifestacije bila je Sandžak televizija, dok su izvođači ilahija i kasida bili hor „Ummet“ iz Zemuna i Hamza Škrijelj – izvođač duhovne muzike iz Novog Pazara. Večer je svojim milozvučnim glasom otvorio hafiz Abdurahman el Hafiz odlomkom iz Časnog Kur’ana.

U ime domaćina skup je poselamio Nusret Balić, predsjednik IKC Sandžak u Dortmundu zahvalivši se pritom svima koji su svojim prisustvom uveličali ovu večer.

Najmlađi su cvijet ovog džemata, pa su se tako potrudili i da pripreme prigodan program za ovu večer. Recitacijama, ilahijama, kasidama i učenjem ajeta dodatno su uljepšali Večer Kur’ana. Hor „Ummet“ ilahijama oduševio je sve prisutne. Još jedan od gostiju učača bio je hfz. Hilmija ef. Redžić. Svojim glasom prisutnima se predstavio odlomkom iz Časnog Kur’ana.

Imam IKC Sandžak u Dortmundu Haris ef. Kalač jedan je od najzaslužnijih što je ova manifestacija organizirana na najljepši način. Prisutnima je govorio o značaju skupova gdje se spominje ime Allaha dž.š. i Njegovog poslanika Muhammeda s.a.w.s. On je spomenuo hadis u kojem se kaže da se ljudi koji se okupe da bi spominjali Allahovo ime ne vrate svojim kućama, a da im grijesi ne budu oprošteni.

Ispred Gradskog vijeća Dortmunda manifestaciji je prisustvovao Volkan Baran, poslanik u parlamentu Rajne i Vestfalije. U obraćanju prisutnima istakao je da se ovakve manifestacije moraju često organizirati, a da je IKC Sandžak pravi primjer kako se to fascinantno radi. On je istakao važnost očuvanja vjere i tradicije, te da je porijeklom iz Turske i da zna šta znači takva borba i koliko se on u parlamentu bori za to.

“Od sada ću, nakon što sam vidio sve ovo večeras, više vremena posvetiti posjećivanju vaših džemata, jer ste me zaista oduševili i hvala vam na tome” – završio je Volkan Baran.

Hor „Ummet“ još jednim blokom ilahija oduševio je prisutne.

Mladić koji je na brojnim svjetskim takmičenjima Kur’ana bio visokopozicioniran, hafiz iz Novog Pazara, Faris Dautović prisutnima je srca smirio milozvučnim učenjem ajeta iz Časne Knjige.

Nakon pauze, odlomkom iz Časnog Kur’ana predstavili su se Asmer ef. Ujkanović i kurra hafiz iz Egipta Mustafa Hamis.

Hor „Ummet“ i Hamza Škrijelj izveli su još par ilahija na zadovoljstvo prisutnih.

Poseban gost iz Egipta bio je kurra hafiz Mustafa Hamis. Autentičnim učenjem Allahovog govora uljepšao je ovu večer.

Prisutnima se obratio i gost večeri, predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. On je tom prilikom zamolio Uzvišenog Allaha da bereketom obaspe ovaj skup, te sve one koji su se dobro potrudili da večerašnja manifestacija izgleda fascinantno nagradi najvećom nagradom.

“Večeras je noć Kur’ana, sa željom da nas Kur’an prati narednu godinu dana. Meni je pripala čast da budem dio Vas” – ističe muftija Dudić, te dodaje da se ova manifestacija razlikuje od svih drugih koje organizira Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj.

Predsjednik Mešihata je poručio da su temelji ovoj veličanstvenoj manifestaciji udareni prije skoro dvije godine, te da je obaveza bar da se jednom u godini organizira.

“Večeras su ovdje poštovaoci Allahovog govora, oni koji nose u svojim njedrima Allahovu riječ i koji žude za njom, te uživaju u njenom interpretiranju. I kada se Allahovo Ime izgovori, njihova srca zatrepere, a iman se uzdiže. Svjedočim i Allaha molim da nam bude Svjedok da smo i večeras uživali u Njegovom govoru” – kaže uvaženi muftija Dudić.

Sudbina je bila da su svi sandžaci nestali, a da je ostao jedan, kako reče dr. Dudić, najpripsaniji.

On je na kraju mubareklisao svima na ovoj večeri, te uručio predsjedniku IKC Sandžak u Dortmundu Nusretu Baliću zahvalnicu ispred FIS-a, a radi stipendiranja određenog broja studenata.

Na kraju manifestacije milozvučnim glasovima prisutne su još jednom oduševili hfz. dr. Haris ef. Hadžić odlomkom iz Kur’ana, te hor „Ummet“ još jednim blokom ilahija.


SANA