Saopćenje Mešihata u povodu neistina koje širi Udruženje “Bosna-Sandžak”

Nedavno smo iz izvještavanja lokalne televizije, koja nije naklonjena Islamskoj zajednici, saznali o protestnom pismu Udruženja „Bosna-Sandžak“ iz Turske koje je, kako kažu, poslato Mešihatu, a koje do danas nije stiglo.

Pomenuto udruženje, koje u Turskoj okuplja Bošnjake porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, nažalost bez ikakve provjere istinitosti, tvrdi da je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić na zasjedanju Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 28.10.2017. godine kazao da su vjerska prava Bošnjaka u Turskoj ugrožena, da je pokrenuo zvaničnu inicijativu za formiranje muftijstva za Bošnjake u Turskoj, te druge neistine, karikirajući time njegovo izlaganje i praveći fesad sa nesagledivim posljedicama, što je i svojstveno ovoj kontroverznoj organizaciji.

Ako je pomenutom udruženju stalo do istine trebalo se prije pisma i medijskog oglašavanja obratiti Mešihatu, što i ne čudi jer nikada nije našlo za shodno da uspostavi kontakt sa Islamskom zajednicom niti da se konsultuje sa njom prilikom organiziranja vjerskih aktivnosti po Sandžaku, priređujući iftare i svečanosti povodom grupnog sunećenja djece.

Ovakvo ponašanje čelnika ovog udruženja prema legalnoj i legitimnoj Islamskoj zajednici u Sandžaku i Srbiji ne čudi ni zbog činjenice da su upravo ti ljudi, krijući se iza Udruženja, godinama pomagali razbijače i izdajnike Islamske zajednice, aktivno sarađujući sa pripadnicima FETO organizacije.

Najviši stepen drskosti je pokušaj dovođenja u vezu izjava predsjednika Mešihata sa državnim udarom u Turskoj kada je poznato da smo mi prošli sličan udar 2007. godine i skupo platili cijenu izdaje grupe imama i drugih službenika koji i danas aktivno sarađuju i primaju pomoć od rukovodioca ovog udruženja.

Ovo udruženje bi trebalo da se bavi afirmacijom kulturnog identiteta višemilionske zajednice Bošnjaka u Turskoj umjesto da drži lekcije nama u Sandžaku koji nismo pobjegli iz svoje domovine već punih stotinu godina pod raznim udarima, pritiscima i progonima čuvamo svoju vjeru i kulturu držeći je kao žeravicu na dlanu. Vaše pravo jeste bilo da se iselite u Tursku i to je bio lakši put i ako nećete da nam pomognete nemojte nam smetati.

Nemate pravo da se krijete iza moćne i važne države Turske kako biste našoj maloj zajednici pravili dodatne probleme. Nemojte da mislite da ne znamo šta radite po Sandžaku i gdje i zašta trošite novac koji na ime zekata, sadake i kurbana skupljate od humanih građana Turske. Doći će vrijeme kada ćete i o tome turskoj državi i turskom narodu položiti račune.

Islamska zajednica u Sandžaku i Srbiji na čelu sa Mešihatom izražava puno poštovanje Republici Turskoj i turskom narodu svjesna značaja i bogatstva turske historije i kulture, kao i važnosti regionalnog i međunarodnog uticaja ove zemlje na čelu sa velikim i od nas veoma poštovanim predsjednikom gospodinom Redžepom Tajipom Erdoanom.

Mešihat Islamske zajednice smatra da Bošnjaci u Turskoj svoja vjerska prava i vjerske potrebe treba da ostvaruju u okviru jedinstvene vjerske zajednice predvođene Predsjedništvom za vjerska pitanja – Dijanetom čuvajući vjersko i državno jedinstvo Republike Turske.

Naglašavamo da ovakva saopćenja, kao i djelovanje Udruženja „Bosna-Sandžak“, nanose veliku štetu sandžačkim Bošnjacima u Turskoj i Republici Turskoj. Svjesni smo da apsolutna većina Bošnjaka u Turskoj, kao i većina turskih građana ne stoje iza ovako drskog obraćanja najvišim autoritetima i organima Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji.

Informativna služba