Medresa organizirala naučno putovanje u Tursku

U periodu 17-22. novembra 2017. g.  Medresa Gazi Isa-beg u Novom Pazaru je upriličila naučno putovanje u Tursku na kojem su učešće uzeli učenici završnih razreda muške i ženske Medrese, u pratnji direktora i određenog broja profesora

Cilj putovanja je bio upoznavanje sa znamenitostima Turske, posebno iz Osmanskog perioda, te uspostavljanje i jačanje veza između Medrese i srodnih ustanova u Turskoj, kao i Islamske zajednice u Srbiji sa Dijanetom u Turskoj.

Tokom posjete učenici su imali priliku, prvog dana, odmah nakon dolaska klanjati džumu namaz u dzamiji Sultan Ahmed, te obići kompleks ove džamije i okoline, uključujući obilazak Aja Sofije i pratećih objekata. U večernjim satima uprličena je zajednička večera sa muftijom Istanbulske opštine Gungoren i njegovim saradnicima, na čijoj teritoriji je bio smještaj za muškarce.

Drugog dana posjete uslijedile su posjete muzeju Panorama, što je dalo priliku da se osjeti i doživi momenat osvajanja Istanbula od strane Sultana Mehmeda Fatiha, koje je prikazano na poseban način, koji posmatrača ostavlja bez daha. Nakon Panorame uslijedila je posjeta džamiji Sultan Ejub i susret sa predstavnicima Muftijstva istanbulske opštine Ejub i zajednički ručak, a potom i posjeta muzeju Miniaturk, u kojem su u umanjenoj verziji prikazane sve važne znamenitosti Turske.

Trećeg dana boravka putovanje je nastavljeno prema Bursi, prvoj prijestolnici Osmanske dinastije i upoznavanje sa znamenitostima ovoga grada, uključujući Ulu džamiju, turbe Osman i Orhan Gazija, obilaska tvrđave i starog grada, te drugih važnih objekata na ovom prostoru.

Zadnjeg dana posjete predstavnike Medrese Gazi Isa-beg primio je u svom sjedištu Istanbulski muftija prof. Dr. Hasan Kamil Yilmaz sa svojim saradnicima,  izrazivši zadovoljstvo posjetom. Direktor Plojović je prilikom susreta sa Istanbulskim muftijom i svog izlaganja zahvalio muftiji na prijemu i pozvao ga da posjeti Sandžak u cilju upoznavanja sa prilikama u kojima žive muslimani u Sandžaku.

Nakon susreta sa muftijom, nastavljeno je obilaženje dzamije i kompleksa Sulejmanije, te druženje sa predstavnicima muftijstva istanbulskog i Dijaneta tokom krstarenja Bosforom.

Prilikom povratka, u utorak 22. novembra, upriličena je posjeta impozantnoj džamiji Selimiji u Edrenama, drugoj prijestolnici Osmanske države u kojoj je rođen Sultan Fatih, sa čime je ovo naučno putovanje završeno, a slika upotpunjena.

Uspješnosti i realizaciji ovog putovanja u mnogome je doprinio g-din Fatih Yucel, savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi R. Turske u Beogradu, kao i predstavnici Dijaneta koji su svo vrijeme posjete bili na raspolaganju Upravi i učenicima, trudeći se da boravak učine ugodnijim i odgovore na svako pitanje, te im se Uprava Medrese, na čelu sa direktorom, ovom prilikom najsrdačnije zahvaljuje.