U petak muslimani obilježavaju dan rođenja Muhammeda a.s.

Mevlud, dan rođenja Muhammeda a.s, u islamskoj tradiciji obilježava se 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru.

„Mi smo te (Muhammede) kao milost svjetovima poslali“ kaže se u Kur'anu.
Poslanik Muhammed a.s. za sebe je govorio: „Ja sam dova Ibrahima a.s. i radosna vijest Isaa a.s.“

Muslimani baštine sjećanje na Poslanika, a.s., kao nekoga ko je svojim životom dosegao zenit ljudskosti s obzirom da je kao poslanik iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav.
Muhammed a.s. se odlikovao održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti. Čovječanstvu je vlastitim primjerom posvjedočio univerzalno načelo: da bi se djelovalo dobro, mora se biti dobar, da bi se savladao svijet, valja najprije savladati samog sebe.
Iz poštovanja prema svome voljenom Poslaniku, muslimani u BiH, Sandžaku, na Balkani i skoro cijelom svijetu stoljećima 12. rebiu-l-evvel obilježavaju učenjem mevluda, pobožnog spjeva o Muhammedu a.s.
Tokom učenja mevluda, kao i tokom cijelog mjeseca rebiu-l-evvela muslimani donose salavate, blagoslove na Muhammeda a.s. i taj čin ima posebnu vrijednost s obzirom da salavate, blagoslove na Muhammeda a.s. istovremeno sa ljudima, donosi Allah džellešanuhu i odabrani meleki.

Ove godine 12. rebiu-l-evvel obilježava se u petak 1. decembra 2017. godine.
U četvrtak veče 30. Novembra 2017. godine sa jacije namaza u Centralnoj džamiji u Tutinu upriličit će se posebna svečanost ovim povodom, kojom prilikom će se obratiti muftija dr. Mevlud ef. Dudić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.
Tokom čitavog mjeseca rebiu-l-evvela u svim medžlisima na teritoriji Islamske zajednice u Srbiji, bit će obilježen raznim manifestacijama. U petak 1. Decembra u svim džamijama bit će pročitana centralna hutba posvećena Miljeniku Muhammedu s.a.v.s.