Svečanom akademijom obilježena 20. godišnjica postojanja “Reude”

U amfiteatru Fakulteta za islamske studije, 24.02.2018. godine, održana je svečana akademija kojom se obilježio dvadesetogodišnji rad Predškolske ustanove “Reuda” na kojoj su prisustvovali čelnici Mešihata Islamske zajednice.
Na samom početku dijelove iz Kur’ana proučila je Ajša Mekić.
Nakon toga je predstavljen dokumentarni film koji je izradila produkcija Sandžak Media. U filmu od 40 minuta prikazana je srž postojanja ove predškolske ustanove.
Zatim su mališani Reude izveli recitacije na maternjem, ali i na engleskom jeziku dokazujući time spremnost i potvrđujući rad stručnog kadra sa njima.
Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić uručio je osnivaču, narodnom poslaniku muftiji dr. Muameru Zukorliću zahvalnicu i poklon. Dr. Zukorlić se obratio i istakao značaj osnivanja vrtića. Kazao je da je današnje školstvo izgubilo prave vrijednosti, ukazao na potrebu svježijeg obrazovanja, te stavljanja odgoja i obrazovanja u fokus našeg identiteta i centar interesovnja.
“Islamska zajednica je postigla dva velika cilja: izgradila je svoju infrastrukturu dobro i odbranila se od napada koji je izgledalo da se ne moguće odbraniti. To su dvije velike pobjede Islamske zajednice, međutim, ostaje i treća, a to je pitanje kvaliteta unutar naših ustanova” – kazao je dr. Muamer Zukorlić. Dodao je da osnovna baza razvoja svih ustanova leži u kvalitetu i kvantitetu Predškolske ustanove “Reuda”.
Predsjednik Upravnog odbora Reude dr. Elma Elfić-Zukorlić uručila je zahvalnicu i poklon predsjedniku Mešihata.
U svom obraćanju muftija Dudić je kazao: “Na Balkanu smo prvi udarili temelje odgojnog rada Mekteba. Mi smo bili urnek i uzor ostalima. Zahvaljujući Reudi imamo i u okruženju osnovane vrtiće. Drago mi je da drugi od nas vrijedne stvari prepisuju.”
Zahvalnice i pokloni uručeni su zaposlenima koji u Reudi rade 10, 15 i 20 godina.
SANA – Dž. Džanković
Foto – R. Zećović