Upriličena hafiska dova u Ofenbahu

U nedjelju 04.03.2018. godine upriličena je hafiska dova hfz. Nedžatu ef. Ljajiću u sandžakom džematu Ofenbah u Njemačkoj, čiji je on imam.

Hafiskoj dovi je prisustvovao predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, direktor Škole Kur'ana Časnog hfz. Irfan ef. Malić, muftija mostarski Salem ef. Dedović, muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić, veliki broj džematlija, kao i imama iz Njemačke.

Svečanost je počela ajetima Kur'ani Kerima koje je proučio Haris ef. Kalač nakon čega su se obratili predsjednik džematskog odbora Smajo Iljazović, glavni imam regije Hesen Amir ef. Meheljić, te glavni imam regije Bajren Izet ef. Bibić, koji su izrazili zadovoljstvo što je hafiz Nedžat počastio džemat ovom prigodom. Svoje obraćanje imali su i muftija Dedović, kao i muftija Fetić.

Muftija Dudić je uručio hafiznamu hfz. Ljajiću, kao i plaketu zahvalnosti za doprinos hifzu i afirmaciji kur'anskih mudrosti i vrijednosti. Nakon toga se obratio prisutnima i naglasio značaj očuvanja Allahove riječi, između ostalog, kazavši: „Onaj ko čuva Kur’an, Allah njega čuva.“ Također je dodao da je ovo veliki značaj kako za Islamsku zajednicu Bošnjaka u Njemačkoj tako i za muslimane Sandžaka.

Hfz. Irfan ef. Malić, u svojstvu člana Komisije Mešihata za hifz, govorio o hfz. Nedžatu i istakao da je on primjer marljivog i ozbiljnog rada i upornosti, uzor mnogim imamima i ostalim vjernicima.

Ovo je druga hafiska dova među Bošnjacima koja je organizirana u Njemačkoj.

Hfz. Ljajić je pred Komisijom uspješno položio svoj hifz u periodu od 27.12.2017. do 09.01.2018. godine. Nedžat-efendija je svršenik Medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru, a nakon toga Univerziteta Al-Azhar u Kairu. Oženjen je i otac petoro djece.