SAOPĆENJE ZA JAVNOST MEŠIHATA ISLAMSKE ZAJEDNICE U SRBIJI

 

U povodu događaja koji su obilježili proteklu nedjelju, a kulminirali fizičkim napadom u subotu 24.03.2018. godine, nakon jacije namaza, na Nezira Salihovića, koji je sa grupom imama 2007. godine učestvovao u razbijanju Islamske zajednice, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji izražava zabrinutost i najoštriju osudu te obavještava javnost da je upravo ovo put na koji se Islamska zajednica htjela gurnuti 2007. godine kako bi se destabilizovao prostor Sandžaka, a ugled Islamske zajednice, njenih čelnika i službenika srozao do minimuma, čime bi se Islamska zajednica svela na pokopnu organizaciju, izgubila poziciju u društvu, a njeni napadači iz reda političkih  i obavještajnih struktura dobili puni legitimitet da je osporavaju, omalovažavaju i na kraju njenu imovinu opljačkaju.

Islamska zajednica je, uz Allahovu pomoć i mudrost svojih predvodnika, imala snage da se tim nasrtajima odupre, očuva čast svojih službenika, svoje ustanove, imovinu i nastavi stabilno funkcionisanje na putu ostvarivanja postavljenih ciljeva.

Odolijevanje i uspješno funkcionisanje tokom 11 godina napada na Islamsku zajednicu i ugrožavanja njenog jedinstva dovoljan su argument svakome ko razuma ima da se Islamska zajednica ne može pokoriti, ne može poniziti, ne može ignorisati, posebno ne može ugasiti, kako su to neki željeli i danas žele, već da misija Islamske zajednice i način djelovanja njenih čelnika i službenika čini je zaštićenom od strane Uzvišenog Allaha, Koji nije i neće dozvoliti realizaciju bolesnih i prljavih ambicija i ciljeva njenih napadača iz reda različitih struktura.

Posljednji događaji su pokazali našta su sve spremni oni koji ne žele dobro Islamskoj zajednici, ali nadamo se i otvorili oči mnogima iz redova imama i džematlija koji su ih tokom prethodnog perioda podržavali.

Islamska zajednica poziva sve one koji su joj okrenuli leđa 2007. godine ili aktivno učestvovali u ugrožavanju njenog jedinstva, da se vrate Islamskoj zajednici, jer je jedino jaka i jedinstvena Zajednica sposobna da zaštiti svakog svog službenika i džematliju od nasrtaja političko-kriminalnih struktura, te učestvuje u obezbjeđivanju ambijenta za razvoj i prosperitet društva u cjelini.

 

 

 

 

Predsjednik Mešihata

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić