Saopćenje FIS-a u povodu nezakonitog otvaranja kladionica u blizini te ustanove

U povodu nezakonitog otvaranja nekoliko kladionica u neposrednoj blizina Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru, uprava ovog Fakulteta uputila je pismo sa zahtjevom hitnog uklanjanja nelegalnih kladionica sljedećim instancama: Kabinetu predsjednika R. Srbije, Ministarstvu finansija, Ministarstvu prosvjete, predsjedniku Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine R. Srbije, koje prenosimo u cjelini:

Poštovani,

Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru je prva visoka naučno-obrazovna ustanova u Sandžaku koja je osnovana odlukom Mešihata IZ-e u Srbiji 2001. godine i djeluje u skladu sa Ustavom Islamske zajednice i Zakonom o položaju crkava i vjerskih zajednica koji reguliše ovu oblast.

Shodno tim odredbama naša ustanova legalno radi i vrši svoju misiju, u čemu ima i određenu podršku Uprave za odnose sa crkvama i vjerskim zajednicama Vlade R. Srbije.

Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru ima za cilj obrazovanje kvalitetnog kadra koji se nakon okončanja studija stavlja na raspolaganje svojoj zajednici u borbi za izgradnju sigurnog društva lišenog moralnih devijacija i perspektivnije budućnosti u kojoj će imati mjesta za sve ljude dobre volje, bez obzira na različitost.

Uvaženi,

Od samog svog osnivanja naš Fakultet se suočava sa određenim opstrukcijama, pa i direktnim napadima od strane lokalnih političkih moćnika koji su, u ovisnosti od podrške koju su dobijali sa nivoa vlasti u Beogradu, imali za posljedicu veoma veliki pritisak na rad kako uposlenika – profesora i ostalog nastavnog osoblja, tako i na naše studente.

Kulminacija takvog odnosa desila se tokom radova na proširenju kapaciteta na zgradi Islamskih ustanova, u čijim prostorijama je smješten Fakultet za islamske studije, kada je lokalna vlast u Novom Pazaru, čiju okosnicu čine SDP Rasima Ljajića i SDA Sulejmana Ugljanina, iznova pokušala zloupotrijebiti svoje pozicije u Vladi R. Srbije i izdejstvovati njeno rušenje.

Zahvaljujući narodnom poslaniku Stranke pravde i pomirenja u Skupštini R. Srbije dr. Muameru Zukorliću i njegovom uspjehu da nadležnim državnim organima i javnosti predstavi pravo činjenično stanje, kao i državničkom odnosu predsjednika R. Srbije Aleksandra Vučića, koji nije dozvolio da bude zloupotrijebljen poput Borisa Tadića 2010. godine kada je 1.500 pripadnika Žandarmerije došlo u Novi Pazar kako bi se obračunali sa vjernicima koji su se stavili u službu odbrane Vakufa od pokušaja otimanja od strane predstavnika lokalne samouprave u Novom Pazaru, to se, na svu sreću, nije dogodilo.

Nažalost, i ovog puta smo prinuđeni obratiti Vam se sa zahtjevom da poduzmete sve zakonom potrebne radnje kako bi zaštitili našu ustanovu od koordiniranog nasrtaja lokalnih političkih moćnika, kriminalaca i vlasnika kladionica i kockarnica koji na brutalan način, kršeći Zakon o igrama na sreću, skrnave sakralnost naše ustanove i narušavaju ambijent u kojem se obrazuju naši studenti.

Naime, u neposrednoj blizini Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru, na udaljenosti od svega 10, 40 i 50 metara, nalaze se tri kladionice.

Ono što je poražavajuće jeste da su im nadležni organi izdali dozvolu za rad iako je zakonska udaljenost 200 metara od naučno-obrazovnih institucija.

Posebno je zabrinjavajuće i to što se sve tri kladionice nalaze u objektima koji su pod zaštitom nadležnih insitucija jer se radi o kulturno-historijskom nasljeđu čuvene novopazarske „Tijesne čaršije“ i „Amir-aginog hana“.

Prije nekoliko dana, na zaprepašćenje svih građana Novog Pazara, na jednom od tri navedena objekta, koji je prema našem saznanju u vlasništvu brata potpredsjednika Vlade R. Srbije Rasima Ljajića, i gdje je smještena kladionica „Milenijum“ dodat je natpis „La Cosa Nostra“, veoma jasna asocijacija na poznatu mafijašku udrugu sa Sicilije, Italija. Ovaj objekat se nalazi na samo nekoliko metara udaljenosti od zgrade Osnovnog i Višeg suda, kao i nadležnih tužilaštava u Novom Pazaru.

Za nepovjerovati je da niko od nadležnih organa u Novom Pazaru nije do sada reagirao na ovaj opasan presedan kojim se želi poručiti da je Novi Pazar siguran grad za kriminalce i mafiju.

Zato od Vas očekujemo da u skladu sa zakonom hitno poduzmete potrebne mjere kako bi pomenute kladionice bile izmještene izvan zabranjene zone od 200 metara.

Ukazujući na hitnost potrebe reagiranja, obavještavamo Vas da je zbog ovoga veliki broj građana Novog Pazara vidno uznemiren, te da postoje rizici izbijanja nekontrolisanog nasilja.

Uprava Fakulteta za islamske studije

Dostavljeno:

  • Kabinetu predsjednika R. Srbije, Aleksandra Vučića,
  • Ministarstvu finansija,
  • Ministarstvu prosvjete,
  • Predsjedniku Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo dr Mumeru Zukorliću,
  • Medijama,