Medžlis IZ-e Novi Pazar obilježio odabranu noć Lejletu-l-Miradža

“Tako Mi zvijezde kad zalazi, vaš drug nije s Pravog puta skrenuo i nije zalutao! On ne govori po hiru svome – to je samo Objava, koja mu se obznanjuje, uči ga jedan ogromne snage, razboriti, koji se pojavio u liku svome na obzorju najvišem, zatim se približio, pa nadnio – blizu koliko dva luka ili bliže – i objavio robu Njegovom ono što je objavio, srce nije poreklo ono što je vidio, pa zašto se prepirete s njim o onome što je vidio? On ga je i drugi put vidio, kod Sidretul-Muhtehaa kod kojeg je džennetsko prebivalište, kada je sidru pokrivalo ono što je pokrivalo – pogled mu nije skrenuo i nije prekoračio, vidio je najveličanstvenija znamenja svoga Gospodara.” (En-Nedžm,1-18)
Mešihat IZ-e u Srbiji obilježio je u svim medžlisima mubarek noć Lejletu-l-Miradža.
U Novom Pazaru svečanost je upriličena u džamiji u Donjem Selakovcu.
To je jedna od najodabranijih noći u kojoj je posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s. bio uzdignut do najviših nebeskih sfera.
Čelni ljudi Islamske zajednice zajedno sa novopazarskim džematlijama okupili su se da se još jednom prisjete ove mubarek noći.
Hor novopazarskih imama počastio je prisutne učenjem Kur'ana i sa par ilahija.
Džematlijama se obratio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić koji je podsjetio da musliman mora uvijek živjeti između straha i nade da li je i koliko upućen na Pravi put.
“Mnogi od nas misle da su, ako klanjaju svih pet namaza, poste Ramazan i izvršavaju sve potrebne ibadete, upućeni na Pravi put. E pa nismo sigurni muslimanu, uvijek smo na klizavom terenu i moramo konstantno živjeti između straha i nade da li smo i koliko na Pravom putu, te moliti Gospodara da nam se smiluje” – ističe muftija Dudić.
Muhammed s.a.w.s., podsjeća predsjednik Mešihata, bio je Allahov rob kojem je Džennet bio obećan, ali je 70 do 100 puta dnevno molio Allaha dž.š. za oprost grijeha.
“Pitali su ga ashabi zašto to radi kada mu je Džennet obećan, a on je odgovorio: – Zar da ne budem zahvalan Allahov rob?”
Hazreti Omer r.a. bio je jedan od desetorice kojima je Džennet zagarantovan. Kada je objavljen spisak munafika, a Poslanik a.s. nije htio saopćiti imena zbog fitne, rekao je samo jednom ashabu, hazreti Omer r.a. ide pa se raspituje da on nije na tom spisku, a toliko je bio imanski jak da bi Iblis l.a. bježao na drugu stranu ulice od jačine njegovog imana. Koliko su se tadašnji muslimani bojali za sebe i brinuli o svom halu. A šta je sa nama? Trebamo malo razmisliti o našem halu, o našem stanju, o odnosu jednih prema drugima. Moramo stalno Allaha moliti da nam grijehe magfiret učini” – poručuje muftija Dudić.
Predsjednik Mešihata napominje da moramo svoje najbliže i sebe uvijek podsjećati o bitnim datumima, mubarek noćima, te da smo od pamtivijeka muslimani po vjeri, a Bošnjaci po naciji.
Prije akšam namaza proučena je hatma i dova za vakife.
SANA – Hamza Škrijelj