DR. PLOJOVIĆ SA DANAŠNJE HUTBE: “OBILJEŽAVANJE 150-TE GODIŠNJICE ISLAMA U SRBIJI JE ZULUM I NEPRAVDA PREMA HISTORIJI I MUSLIMANIMA U SRBIJI”

Danas, 13. aprila 2018. godine, u džamiji “Nur” u Muru, direktor Medrese dr. Rešad ef. Plojović održao je hutbu i predvodio džumu namaz.
Govorio je o četiri stvari koje se tiču svakog muslimana u Sandžaku, a to su:
• Najstarija obrazovna ustanova na našim prostorima – Medresa Gazi Isa-beg u Novom Pazaru, koja je čitav period od osnutka osvjetljavala prostor Sandžaka i šire svjetlom znanja i uleme.
• Opće stanje nebezbijednosti i nesigurnosti u svijetu, ubijanje nejakih i nedužnih, maloljetne djece, te korišćenje islamskih zemalja poligonima za probe i testiranja najnovijih vrsta naoružanja od strane svjetskih velesila.

• Namjera obilježavanja 150 godina islama u državi Srbiji je čin kojim se prekraja historija i čini zulum muslimanima u ovoj državi. Bilo je islama i muslimana mnogo prije kneza Mihaila, o čemu svjedoče brojni dokazi, ali i putopis Evlije Čelebije iz 17. vijeka. Islam, prvi muslimani i prve naseobine muslimana na Balkan su se pojavili krajem 8. stoljeća. U 12. i 13. vijeku je bilo više muslimana, a u Bosni su se pojavili derviški redovi. Onaj ko prihvati da obilježava 150 godina islama u Srbiji, odustao je od svoje bogate historije i kulture i amnestirao one koji su porušili stotine džamija i mekteba, desetine medresa i drugih islamskih vjerskih objekata po gradovima Srbije.
• Isra i Mi'radž, koji nastupa večeras, je događaj koji je Uzvišeni dao Poslaniku a.s. kao počast i podršku, kako bi mu pomogao da prebrodi velika iskušenja koja su ga zadesila: kada je tražio pomoć i pozivao u vjeru, a bivao odbačen i fizički povređivan, kažnjavan od tadašnje idolopokloničke zajednice, godine izolacije, godine tuge kada su mu preselili supruga i amidža, velike njegove uzdanice. Isra i Mi'radž je bila čast Poslaniku a.s. od strane Uzvišenog Allaha, a u toj noći je Uzvišeni ummetu Poslanika a.s. propisao namaz, kao počast i izvor snage, kako bi očuvali vezu i bliskost sa Uzvišenim Allahom.”
Dr. Plojović je pozvao sve prisutne da se informišu u novom broju Glasa islama o Medresi koja je tema broja, o Ramazanu, o stanju u islamskom svijetu i dr.