Održana manifestacija Tradicionalni mevlud u IKC Sandžak Dortmundu

Manifestacija „Tradicionalni mevlud“ u džematu Islamskog kulturnog centra „Sandžak“ u Dortmundu.

Islamski kulturni centar Sandžak u Dortmundu osnovan je 2013. godine i ove godine je tim povodom organizovan tradicionalni mevlud ili manifestacija kojom su obilježili datum osnivanja. Mevludski program su izveli imami Centra Haris ef. Kalač i Abdulah ef. Mujović, kao i njihovi kolege imami iz susjednih bošnjačkih džemata, a među njima i imam bosanskog džemata u Dortmundu, Omer ef. Sarajlić. Svojim melodičnim učenjem program je ukrasio učenjem Kur'ana hafiz dr. Haris ef. Hadžić, a prigodno predavanje održao je prof. dr. Hajrudin Balić, profesor hadisa i sire na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru. Vjernici su uživali u slušanju učenja Kur'ana, salavata i mevludskih stihova koji su osvježili sjećanja na Poslanika Muhammeda, a.s., i ljepote vjere islama. Polazinici mekteba su učenjem Kur'ana, ilahija, recitacija i dova pokazali da je mekteb ovog džemata itekako aktivan, i dječica su, na radost svojih roditelja, pokazala zavidno znanje.

Porfesor Balić je poručio da je ovaj džemat poput lađe spasa za sve vjernike u Dortmundu i pozvao ih da se svi uključe u njegove aktivnosti. Čestitao je predsjedniku džemata, hadžiji Nusretu Baliću, odboru i imamima centra, kao i aktivistima što nesebično rade na očuvanju vjere i tradicije i na taj način se svrstavaju u red vakifa poput Gazi Husrev-bega, Gazi Isa-bega, kao i svih onih koji služe Allahovoj vjeri i dio svog imetka i vremena troše na Njegovom putu.

Nakon programa, prisutni su nastavili druženje u dvorištu zgrade uz prelijep ručak i posluženje koje su pripremile vrijedne džemtlijke ovoga džemata.

IKC Sandžak je na ovaj način pokazao da je zajedničkim naporima imama i džematlija, dobrom organizacijom i nesebičnim radom moguće postizati dobre rezultate u cilju očuvanja vjere i tradicije i biti originalan iako daleko od svog zavičaja.

 

Azra Balić