Mešihat bogatiji za još jednu džamiju

Od danas, 11.05.2018. godine, Mešihat IZ-e u Srbiji bogatiji je za još jedan džemat u Sjenici. Džemat Ebu Hanife usafio se u red džemata jedinstvene Islamske zajednice na čelu sa predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem.

Prije džuma namaza održan je sastanak u Medžlisu IZ-e Sjenica.

Prisutnima u džamiji prije džume obratio se imam džemata Ebu Hanife Kemal ef. Mahmutović izražavajući radost što ova džamija postaje vakuf jedinstvene Islamske zajednice na čelu sa predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem.

“Pored bajraka Sandžaka, mi ovog dana podižemo još jedan bajrak – bajrak jedinstva, bajrak Islamske zajednice na čelu sa muftijom dr. Dudićem” – istakao je Mahmutović.

Glavni imam Sjeničkog medžlisa Ramiz ef. Hamidović poselamio je prisutne, kazavši da je sretan i ponosan što su, kako navodi, džematlije ostvarili još jednu pobjedu.

“Znate priču o mravu koji je gasio vatru za vrijeme Ibrahima a.s. Kada su ga upitali šta će on kao sićušna jedinka uspjeti da uradi, on je odgovorio da možda neće mnogo, ali da želi da svi znaju na kojoj je strani. Neka nam je svima mubarek olsun” – kazao je Ramiz ef. Hamidović.

Hutbu je održao i džumu namaz predvodio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Govorio je na temu značaja džemata. “Ovdje smo da poručimo da su nam ruke prema nebu uzdignute i da smo spremni da budemo zajedno u safu. To mogu samo veliki ljudi, mali to ne mogu. Ko ima tri stvari u sebi ne može biti veliki: pohlepu, oholost i zavidnost. To su osobenosti malih naroda, malih zajednica. E mi šaljemo poruku da nemamo tih osobina, već danas odavde poručujemo da smo skupa, jedni uz druge u svakom trenutku” – ističe muftija dr. Dudić.

Džemat je, naglašava predsjednik Mešihata, temelj našeg opstanka na ovim prostorima. Džemat nam ne dozvoljava da skrenemo sa pravog puta, držeći se Allahovog dž.š. užeta.

“I džemat i džuma i džamija imaju isti korijen (harfove džim, mim i ‘ajn). Džamija bez džemata samo je obična građevina, džemat bez džamije je samo jedna rulja, a džuma namaz je institucionalni ibadet, gdje u safu, brat do brata po vjeri, padaju na sedždu i veličaju Uzvišenog Stvoritelja” – poručuje muftija Dudić.