Dodjelom diploma svršenicima obilježen dan FIS-a

Fakultet za islamske studije organizirao svečanu akademiju povodom ispraćaja još jedne generacije studenata. Istovremeno se ovom svečanošću obilježava i 17 godina postojanja ove visokoškolske ustanove.

Mlade ljude, na pragu svršetka osnovnih studija podržali roditelji i prijatelji, ali podršku pružili i građani koji kako kažu žele vidjeti lijepe i uspješne ljude.

Akademiji prisustvovao narodni poslanik, akademik muftija Muamer Zukorlić, kao i delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji predvođena muftiji dr. Mevludu ef. Dudiću. Odlomke iz Kur’ana proučio Haris Saračević. Prisustvovala delegacija Internacionalnog univerziteta predvođeni rektorom dr. Suadom Bećurovićem, prisustvovao Edin Zećirović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, infrastrukture i Ferid Bulić, pomoćnik direktora sa crkvama i vjerskim zajednicama.

Povodom svečanosti pretpremijerno predstavljen film koji je poučnog karaktera. Cilj projekta je podsjetiti na važnost vjere, koja je temelj svakog uspjeha.
Danas su uručeni 32 diplome i to za osnovne, master i doktorske studije.

Dekan FIS-a dr. Enever Gicić uručio je diplome svršenicima osnovnih studija, a predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr.Mevlud ef. Dudić uručio diplome svršenicima master i doktorskih studija.

Studenti iz različitih krajeva svijeta danas su primili diplome.

Ahmed Ahburut iz Turske, svršenik doktorskih studija obratio se i zahvalio predsjedniku Mešihata, narodnom poslaniku dr. Zukorliću, dekanu FIS-a dr.Giciću, glavnom imamu Medžlisa IZ-e Asmiru Crnovršaninu kao i svim prisutnima. Zahvalio se i na pruženom znanju kao i istakao sreću što je baš na ovom Fakultetu završio.

Besim Arbanaši u ime studenata Kosova obratio se skupu i zahvalio se upravi FIS-a te Mešihatu Iz-e što je bio dio ovog Fakulteta.

Dekan FIS- uručio priznanje studentima osnovnih i master studija, a potom se obratio i kazao:”Ovo je Fakultet za islamske studije, na master i doktorskim studijama nastava se realizira na pet stranih jezika, ovaj Fakultet je stjecište znanja, intencija osnivanja Fakulteta je da on bude za sve ljude slobodne misli, koji žele da se osjećaju kao u svom domu i da nemamo one koji su domaći i onekoji su strani. Danas mi naše studente dajemo Mešihatu na raspolaganju. Za naše studente garantujemi da su kvaltetni, da mogu odgovoriti na izazove društva. Oni koji su na master i doktorskim studijama većinom su sa drugih područja, oni su naši ambasadori u inostranstvu i kvalitetni predstavnici Islamske zajednice u Srbiji i izvan ove države. Poštovani roditelji dali ste nam povjerenje, poslali nam vašu djecu, potrudili smo se da se prema njima ophodimo kao prema našoj djeci, da ih naučimo metodologiji rada i da im prenesemo iskustvo. Hvala Vam na povjerenju, danas vam vraćamo ljude koji će biti vrijedni poštovanja. Dragi diplomci danas koračate u jedan novi život, danas ste akademski građani svog društva, odgovarate za vaše postupke, govor i vi više niste obični građani, morate biti uzori, primjeri i čuvati dostojanstvo ovog Fakulteta. Morate biti jedni drugima od pomoći, ona čvrsta građevina, dijelovi moraju biti povezani jer neće se moći sačuvati drugačije. Ne zaboravite Fakultet vas nikada neće ostaviti, uvijek možete računati na našu pomoć. Ne sumnjam u vaš uspjeh jer vi nosite našu diplomu” – istakao je dr.Gicić.

Pomoćnik direktora sa crkvama i vjerskim zajednicama dr. Ferid Bulić:”Uprava za vjere je u okviru svojih nadležnosti uspostavila zahtjev za rješavanje problema koji su godinama iz nas još od komunizma u tim problemima, očekujemo da FIS uzme učešće kada je riječ o ovoj temi. Dragi studenti danas proslavljamo okončanje vaših studija, vaša moć je ogromna a vaše znanje je od strateškog značaja. Uspjeli ste da se izdignete iznad svih i da nastojite sticati kvalitetna znanja.”

Obratio se i narodni poslanik muftija dr.Muamer Zukorlić koji je istakao:”Ovih dana imamo puno povoda za radost, prije nekoliko dana oko 500 studenata uzelo je diplome u okviru svečanosti na Internacionalnom univerzitetu, koji je uzor i koji pokazuje na kojem nivou je predstavljena naša inteligencija, jučer smo obilježavanje Dana sandžačkog bajraka, koji je osim u Novom Pazaru obolježen i u Beču, a danas i u Plavu. Ovo danas ovdje što svjedočimo na trgu Gazi Isha-bega Ishakovića, u ovom ambijentu, u zgradi koja je prije godinu ipo dana postala najpoznatija u svijetu, ne ostaje nam ništa drugo nego da sedždom i dovom uputimo zahvalu Stvoritelju koji nam je pružio ovo zadovoljstvo. Ako odlučite da postignete nešto vrijedno taj put je trnovit i puno košta, i samo oni koji su spremni da podnesu tu teškoću na kraju tog svog puta biće nagrađeni od Allaha dž.š. Nismo dugo čekali Allahovu milost da dočekamo ovo danas. Ono što smo mi uspjeli dokazati sebi, a i drugima jeste da islamska misao ne može se razvijati i napredovati bez ambijenta slobode i zato smo bili natjerani da godinama budemo na braniku ove ustanove i njenog nastanka, rasta i unaprijeđenja, kuće ove ustanove, ove zgrade i njenog povraćaja u ruke vakufa i dogradnje, a sve pod krovom Mešihata IZ-e, koji je skupo platio odluku da jednu malu zajednicu muslimana u Sandžaku počasti bajrakom slobode, odluku da IZ bude islamska a to znači da se znanje tumači isključivo sa onim što nalazimo u temeljnim izvorima islama a to su Kur’an i sunnet. Tak cilj izgleda jednostavno a i mi smo mislili da je to jednostavno, čitajući Kur’an i sunnet, kao i zakon ove države mi smo očito shvatili jednostavno jer zakoni važe za većinske, a za nas male trebalo je da se zadovoljimo mrvicama. Evo nakon više od decenije pokazalo se da je to isplativo bilo. Taj trud, ta žrtva ljudi koji su se za ovo borili, ne smije se zaboraviti, Stvoritelj neće zaboraviti a ne trebamo ni mi jer zbog njihovog zaloga mi danas uživamo u ovome.”

Predsjednik Mešihata se obratio skupu te kazao da je dova danas najveće oružije i ona je sačuvala ovu zajednicu. “Mjesec ša’ban je bio berićetan za ovaj prostor a pogotovo za ovu akademiju. U ovom mjesecu upriličen je niz manifestacija. Nije ovo slučajno i kažu da je teologija majka znanosti, da zadnja svečanost u ša’banu bude na FIS-u, čestitam studentima, upravi i roditeljima ds budu minberi islama i da žive za islam onako kako dolikuje.” Muftija dr.Dudić u završnici je uputio dovu.

            

SANA