Delegacija Mešihata na iftaru u Beogradu

Predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo muftija dr. Muamer Zukorlić već drugu godinu zaredom domaćin je iftara kojeg je upriličio 07.06.2018. godine u Klubu narodnih poslanika u Beogradu.
Među prisutnima bila i delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji sa prostora Sandžaka, Preševske doline, Vojvodine i Beograda, a koje je predvodio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Prilikom iskazivanja dobrodošlice domaćin muftija dr. Muamer Zukorlić je istakao da ovaj iftar predstavlja momenat koji se prema tradiciji muslimana označava kao trenutak dvije radosti: radost uspješnog okončanja posta tog dana i radost Božije milosti s kojom se čovjek susreće tog trenutka, a imamo i treću radost, dodaje, a to je radost susreta sa dragim ljudima, prijateljima i onima sa kojima se dijeli ovakav zalogaj.

“Smisao te radosti ogleda se u demonstraciji, trijumfu sopstvenog karaktera nad sobom, nad biološkim sobom, što jeste smisao buđenja ljudskosti u sebi. Nije vrijednost u onome šta možete da uradite već u onome od čega možete da se ustegnete. U toj mjeri se oslobađa prostor za dobro prema drugima. I post i drugi obredi u islamu zapravo se mjere na poruci: – Najbolji među vama je onaj koji koristi ljudima, a najgori je onaj koji šteti ljudima“  – istakao je dr. Zukorlić

Neposredno pred iftar proučen je ezan, obavljen akšam namaz, a gosti su uživali u druženju, razgovoru te ugodnoj atmosferi.