Muftija Dudić održao hutbu u Pašinoj džamiji

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 08.06.2018. godine, održao je hutbu u Pašinoj džamiji u novopazarskom naselju Svojbor.

Hutbu posljednje džume u mjesecu Ramazanu posvetio je obaveznosti i značaju davanja zekata i sadekatu-l-fitra u Bejtul mal.

„Na temelju Kur’ana i Sunneta, u svojstvu poglavara Islamske zajednice, a po ovlastima murasele koja mi je prenijeta od Reisu-l-uleme, u svojstvu predsjednika Mešihata Islamske zajednice podsjećam vas da je izdvajanje zekata i sadakatu-l-fitra u Fond Bejtu-l-mal posredstvom blok-priznanica Mešihata obaveza, farz svakog muslimana i muslimanke proistekla iz Kur’ana, Sunneta i idžmaa naše zajednice. Ovim putem izvršavam obavezu podsjećanja vjernika na izdvajanje zekata i sadakatu-l-fitra iz imetaka kako bismo ih učinili čistim. Činimo to potaknuti Allahovim riječima: – Ako Allahu drage volje zajam date, On će vam ga mnogostruko vratiti i oprostit će vam, jer Allah je Blagodaran i Blag. Za one koji to učine molimo Allahov blagoslov do Sudnjega dana, uvećanje njegove opskrbe i milost Gospodara za njih i njihovo potomstvo“ – kazao je muftija Dudić na kraju hutbe.