U Priboju upriličena manifestacija “Dani Hasan-age i njegovih vakufa”

Džemat Stari grad u Priboju u povodu obilježavanja 260 godina Hasan-agine džamije organizirao je manifestaciju “Dani Hasan-age i njegovih vakufa“.

Gosti svečane akademije bili su predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, predstavnik lokalne samouprave Miralem Gogalić, glavni imam Medžlisa IZ-e Tutin Vahjudin ef. Ćosović, glavni imam Medžlisa IZ-e Prijepolje Aref ef. Duraković, imami iz Priboja, kao i hor Ljiljan. Veliki broj džematlija okupio se da bude dio ove manifestacije.

Na samom početku Jasmin ef. Eminić zahvalnost je iskazao muftiji dr. Mevlud ef. Dudiću zato što je kao poglavar Islamske zajednice uvijek bio tu da pruži svaku vrstu pomoći i značajno doprinese Medžlisu IZ-e Priboj.

“Selamim sve koji su svoje vrijeme odvojili i došli da uveličaju manifestaciju koja je značajna za sve nas. Same pripreme za ovu svečanu akademiju dugo su trajale. Izvršeno je renoviranje džamije, promijenjena je kompletna stolarija, uloženo 16-17 hiljada eura u renoviranje džamije” – istakao je Eminić.

Kako kaže, Pribojci su potvrdili da svojim angažovanjem i održavanjem Božije kuće vjeruju u Allaha i u Sudnji dan, te se nada da će tako ostati.

O džamiji se ne zna mnogo. Još 1758. godine tadašnji utemeljitelj Hasan-aga sagradio je džamiju, koja se i dan-danas nalazi na istom mjestu. Džamija je kroz historiju dva puta spaljivana, ali uvijek obnavljana, a do dana današnjeg zadržala je svoj prvobitni izgled.

Hor Ljiljan je nastupio sa nekoliko ilahija o Hasan-agi koje su oduševile sve prisutne.

Pročitan je i jedan dio iz “Hasan-agine vakufname”.

“Zamislite se svi od dana kada je nastao prvi vakuf, pa do dana današnjeg. Priboj se nalazi na pola puta od Sarajeva do Novog Pazara gdje se putnici često odmaraju. Još 1758. godine mi smo vidjeli lijepu džamiju, mekteb, musafirhane, pa se zapitasmo zar u Priboju ima muslimana, daleko od Novog Pazara i od Sarajeva i shvatili smo da ih ima, zahvaljujući Allahovoj odredbi da u Priboj dođe Hasan-aga. Naš Hasan-aga nije vakufio samo džamije i mektebe, već su njegovi pogledi dosezali u našu sadašnjost. Muslimanima će obrazovanje uvijek biti prije svega, a Hasan-aga je to znao. Veliki Hasan-aga, zahvaljujemo ti se od srca. Opet, bojim se da mi danas ne idemo u korak sa našim precima, iako smo u boljoj situaciji od naših predaka. Ne čuvamo i ne pravimo nova uvakufljenja i zaboravljamo ono što Hasan-aga nije zaboravio. Onaj koji daruje i poklanja neizmjernu milost, a zauzvrat ne traži ništa osim da budemo zahvalni, taj je pravi musliman. Ostavio nam je vakufe, a tražio od nas da vakufe unapređujemo. Zaboravljamo da će sve ono što smo dali u ime Allaha za nas, naše najmilije i za širu zajednicu biti zapisano. Poslije toliko godina, nakon toliko manifestacija, nigdje se nije spomenula Hasan-agina džamija. Ali nadam se da će napokon ova džamija biti spomenuta uvijek, jer to i zaslužuje” – podvukao je Eminagić.

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić istakao je da je i sam Hasan-aga znao kako treba da živi ova džamija već 260 godina do danas, te da će to biti trajna sadaka i ostavi nam dobre temelje ovdje gdje svi ove noći uživamo.

“Braćo i sestre, poštovana ulemo, našoj generaciji se Stvoritelj smilovao i nije dozvolio da zaboravimo one koje su iskrena nijeta činili dobra dijela. Budite ponosni i morate znati da ste spomenuti u Kur’anu, gdje naša dobra dijela Uzvišeni vidi i to je najbitnije. Mlada generacijo, nosite vjeru u Allaha dž.š. i nemojte zaboraviti našeg Hasan-agu, koji nam ostavi ono što je Allahu najdraže – džamiju koja će okupljati ljude i biti izvor napajanja imanskom energijom. Kada ljudi izađu iz nje širit će ljubav i dobro činiti, biti ponosni graditelji, a ne rušitelji. Radovati se što vole, a ne mrze; biti sretni što čine dobro, a ne čine zlo, jer je osobenost insana da čini svakome dobro i da se raduje dobru. Takve ljude je ova džamija podizala, dostojanstvene i uspravne kao ova minara. Ova džamija će, ako Bog da, takva i ostati sve do Sudnjega dana i ona je ubilježena u srca vjernika ovoga grada.

To što je neko nije stavio na neku mapu to je njegov problem, ali ona je u našim njedrima i našim životima” – poručio je muftija Dudić.

Na samom kraju svim prisutnima su poželjeli da čine dobra dijela radi njih samih, kako je istaknuto, a ne radi drugih, jer kod Allaha dž.š. nikada neće dobra djela propasti.

 poručuju.