Muftija Dudić održao hutbu u Mahmut-begovoj džamiji

 

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 03.08.2018.godine, održao je hutbu i predvodio džuma namaz u Mahmut-begovoj džamiji u Prijepolju.

Veliki broj džematlija, svjestan značaja jedinstva, važnosti jedinstvene i legitimne IZ-e, klanjalo je u ovoj džamiji. Predsjednik Mešihata na samom početku istakao važnost suživota i međusobnog poštovanja. Dr. Dudić je kazao:”Dozvolite mi da čestitam Medžlisu Islamske zajednice, glavnom imamu, imamu ove džamije a posebno vama džematlijama ovo hajrli djelo koje će biti zalogom kod Allaha dž.š, te ga molim da vam ukabuli upiše u dobra djela i da se drugi u vas ugledaju. “

Muftija istakao da je džamija otvorena za sve dobronamijerne, te pozvao druge džemate i imame na prostoru Medžlisa Prijepolje da se vrate u sistem jedinstvene IZ-e.

“Sudu u Prijepolju i svim drugim gradovima poručujem da radi svoj posao, da goni kriminalce i ostale prekršioce zakona, a da se ne miješa u ono što nije njegova nadležnost, da u svojim odlukama poštuje Ustav i zakone ove drzave, te autonomnost vjerskih zajednica, jer kao što smo se i ranije suprostavljali raznim neustavnim i nezakonitim odlukama sudova, tako ćemo nastaviti i dalje i nećemo dozvoliti da se kršenjem Ustava i zakona uzurpiraju prava i ugrožavaju interesi IZ-e i vjernika” – dodao je muftija dr. Dudić.

Osvrnuo se i na poteškoće i izazove vjernika istakavši da moramo imati na umu da su snaga i budućnost našeg naroda sadržani u postojanju vrlina kod vjernika, te da je snaga u dobroti i strpljivosti.

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ