U utorak Pohod na Hadžet i šehidska dova

I ove godine, 4. septembra, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji u saradnji sa Bošnjačkom kulturnom zajednicom organizira tradicionalni POHOD NA HADŽET i ŠEHIDSKU DOVU.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Novi Pazar istakao da se zločin neće ponoviti jedino ako se ne zaboravi.

„Uzvišeni Allah nas je dao da danas u okvirima Islamske zajednice, zajedno sa svojim vjernicima, možemo se prisjetiti ovih naših predaka, naših boraca, naših velikana. Mi im ne možemo živote povratiti, niti možemo kazniti zločince ali ih se možemo prisjetiti dovom i tako ostaviti svijetlu sliku onoga što su oni radili na ovim prostorima. “

Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice naglasio da će poruke i ove godine biti iste te da se od istine se neće odustati.

„Naravno da je jako važno upozoriti sve one koji u procesu razotkrivanja svih činjenica vezanih za događaj na Hadžetu, čini mi se ne čine dovoljno kako bi taj proces bio uspješan. Tu prije svega mislim na situaciju od prošle godine, gdje su prilikom iskopavanja temelja za Hitnu službu pronađeni zemni ostaci, najvjerovatnije ljudi koji su ubijeni 1945. godine. Pozivamo sve one kojima je to odgovornost, da ne kriju činjenice, da ne nanose još jednom nepravdu i samim žrtvama ali i njihovim porodicama. Nećemo odustati od istine o onome što se desilo a ovaj i sve naredne skupove koji tretiraju ovu tematiku, koristimo i u službi su isključivo razloga da se ne zaboravi i da se to nikada i nikome ne ponovi.“

Uputili poziv građanima da se u utorak, 4. septembra nakon podne namaza, u 13:30 okupe na Trgu Gazi Isa-bega Ishakovića u Novom Pazaru, odakle kreće Pohod do Vakufa Mearif na Hadžetu.

Bošnjaci nisu i neće dozvoliti da se zaborave šehidi Hadžeta. Oni su životom branili čast, slobodu i dostojanstvo, zato budimo dostojni poštivaoci njihove žrtve, i svi zajedno krenimo u pohod na Hadžet, poručili organizatori.