U selu Tuzinje na Pešteri upriličeno polaganje kamena temeljca za izgradnju džamije

U selu Tuzinje na Pešteri 06.10.2018. godine upriličeno je polaganje kamena temeljca za izgradnju džamije. Svojim prisustvom predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić i direktor Medrese Gazi Isa-beg dr. Rešad ef. Plojović, te brojni drugi uglednici Sjenice i Sandžaka, uveličali su ovaj poseban dan.

Ašere je na početku proučio sandzački muftija hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Jedan od najzaslužnijih za izgradnju džamije u Tuzinju, Iljaz Kurtanović, poselamio je delegaciju Mešihata

Muftija Dudić u svom obraćanju, citirajući kur'anski ajet da Allahove kuće podižu i održavaju oni koji vjeruju Allaha i Sudnji dan, istakao da je prije izvjesnog vremena vakif Muamer Kurtanović ostavio u trajno dobro parcelu na kojoj će se graditi još jedna džamija.

“Tad je rekao ‘Uzmite koliko treba’ i sva procedura je sprovedena. Ova zemlja ne smije služiti drugoj svrsi, a onaj ko pokuša otuđiti vakufsko dobro neće imati selameta. Na našu generaciju je pala sudbina da povratimo ono što je oteto od Islamske zajednice. Budite ponosni da ste graditelji, a ovo parče zemlje služit će svojoj svrsi dok je svijeta i vijeka. Naš Iljaz Kurtanović zajedno s mještanima i porodicom pokazao je da oni koji su otišli u bijeli svijet nisu zaboravili ko su i odakle su. Došli smo da vam se zahvalimo i zajedno proučimo dovu i postavimo temeljac za džamiju koja će prkositi vremenu i biti simbol istine i pravde, koja će čuvati mještane i sve prolaznike. Allaha molim da sve one koji su bili sebetom našeg okupljanja nagradi svakim dobrom” – kazao je muftija Dudić.

Akademik muftija Zukorlić s mjesta gdje je stotinama godina postojala karaula vjere, koje je dalo ulemu i hadžije, poručuje da je džamija bunar s kojeg se zahvata znanje i uputa s koje će se napojiti duša.

“Unutrašnjost džamije je ambijent u kojem vjernici spuštaju čela na sedždu priznajući samo Stvoritelja. Kubad su simbol vječnosti, munare dostojansta i slobode. Kroz našu muslimansku historiju veliki značaj daje se munari, koja pokazuje našu odlučnost za slobodom i dostojanstvom. Vjernik je u svojoj unutrašnjosti pokoran prema Stvoritelju i da se nikad ne savije pred stvorenjem. Onaj ko nema snage da se pokori Stvoritelju rizikuje da će se pokoriti raznim stvorenjima. Siromaštvo nas jeste otjeralo širom svijeta, a činjenica da pravimo džamiju pokazuje da želimo živjeti i vratiti se ovdje. Gradnjom džamije nastavimo duh pešterskog ponosa, svjesni slobode, dostojanstva, svjesni da čuvamo duhovne, kulturne, civilizacijske, porodične vrijednosti” – poručio je muftija Zukorlić.

Direktor Medrese dr. Rešad ef. Plojović proučio je dovu za hairli početak, a nakon toga uslijedilo je postavljanje kamen temeljca.