Otvoren studentski dom FIN-a u Sarajevu

U subotu 24. novembra 2018. godine, delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji predvođena predsjednikom, muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, koju su činili dr. Rešad ef. Plojović – direktor Medrese i dr. Enver ef. Gicić – dekan FIS-a, prisustvovala je svečanosti Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom otvorenja dva  vakufska objekta u Sarajevu – Studentskog centra IZ-e u BiH i Stambeno-poslovne zgrade,  uz prisustvo visokih zvaničnika BiH i Turske.
Ovom svečanom događaju prisustvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, Mehmet Nuri Ersoy – turski ministar za kulturu i turizam, Adnan Ertem – generalni direktor Direkcije vakufa Republike Turske, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç, premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i drugi zvaničnici.
Muftija dr. Dudić je tokom ručka i obilaska znamenitosti Sarajeva  iskoristio priliku da visoku delegaciju iz Turske upozna sa aktivnostima Mešihata, posebno o projektima koji se planiraju realizirati uz podršku Direkcije za vakufe Republike Turske. Studentski dom u Sarajevu izgrađen je na vakufskoj parceli Hatidža-hanume i Safija-hanume, kćerki Mehmed-efendije, uvakufljenoj 23. oktobra 1866. godine.
Izgradnju i opremanje objekta finansirala je Generalna direkcija vakufa Republike Turske na osnovu Protokola potpisanog s Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH 2015. godine. Vrijednost projekta je više od 8 miliona KM.