Upriličena mevludska svečanost u džamiji Skender Kelebi

Mešihat IZ-e u Srbiji i Medžlis IZ-e Novi Pazar, 06.12.2018. godine nakon jacije namaza, u Skender Kelebi (Melajskoj) džamiji organizirali su mevludsku svečanost upovodu rebiu-l-evvela, mjeseca rođenja Allahovog Poslanika a.s.

Svečanost je obogađena učenjem Kur'ana, stihovima o Poslaniku a.s. i ilahijama u izvedbi hora imama Novopazarskog medžlisa.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Novi Pazar mr. Asmir ef. Crnovršanin u svom obraćanju istakao je da veliki broj prisutnih svjedoči jedinstvu Islamske zajednice te da je posebno ponosan na grupu džematilija koja je tokom proteklog mjeseca učila o vjeri i životu Poslanika a.s.

„Svakodnevno smo, uvaženi Muftija, nakon podne namaza, u ovom džematu, obnavljali siru Allahovog Poslanika s projektom “Upoznaj Poslanika s.a.v.s.”, kroz prizmu brošure od 250 pitanja i odgovora. I evo, ovu strpljivu skupinu vjernika, koji su ovdje ustrajali svakodnevno punih 25 dana, Uzvišeni Allah je nagradio da se večeras u ovolikom broju družimo i da ih za njihov trud nagradimo skromnim hedijama, koje su jučer dobili, a večeras priznanjima u vidu sertifikata. To su ljudi koji su starijeg doba, srednjih godina, ozbiljni ljudi, koji su u vremenu kada je bilo najteže držali vjeru kao žeravicu na dlanu. I evo, Allah ih na ovaj način nagrađuje, nagrađuje ovaj džemat, nagrađuje mene kao imama ovog džemata, nagrađuje zajednicu. Dali smo zavjet da ćemo čuvati svoju vjeru, svoju islamsku tradiciju i kulturu i sve ono sa čime će Uzvišeni Gospodar biti zadovoljan“ – kazao je efendija Crnovršanin.

Nakon što je najaktivnijim džematlijama uručio sertifikate, predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić u svom obraćanju istakao je da je večerašnji skup potvrda da iskreno volimo Allaha dž.š. i Njegovog Pejgambera, onako kako su ga voljele generacije prije nas i koje su svoj emanet ispunile.

„Ne zaboravljamo na generacije koje su bile prije nas, koje su nam prenijele islam, baklju vjere sa koljena na koljeno. Oni su svoj emanet dostojno prenijeli na nas. I nije islam počeo sa nama – islam je davno prije nas bio ovdje i nismo mi najbolji muslimani – bilo je prije nas, među našim precima mnogo dobrih muslimana, mnogo hrabrih muslimana, mnogo jakih muslimana. Naša misija još nije završena, a njihova jeste. Oni su nam ostavili ovo danas što imamo, a mi tek treba da ostavimo generacijama iza nas. Zato se nemojte izuvati prije vode i nemojte mnogo hitati i davati sebi za pravo ni da pomislite da su oni prije nas bili slabi muslimani. Pobrinite se malo za sebe i pogledajte malo oko sebe. Kakvi god da su bili, dobri su bili i bilo je boljih nego što su mnogi danas.“

Muftija Dudić je kazao i da su neki rekli: – Zamislite, okupili se radi mevluda večeras.

„Jeste, okupili smo se radi mevluda prisjećajući se Allahovog Pejgambera s.a.v.s. Četiri stotine osoba je napisalo radove, četiri stotine nekakvih naslova je bilo u prethodnom periodu na temu je li je sevap da se uči mevlud, ili nije sevap? Vidite braćo dokonih ljudi. Da su sjeli četiri stotine njih, pa da donesu salavate ne Pejgambera s.a.v.s. bilo bi vrednije nego što su toliko vremena potrošili da svako napiše po jedan rad. Je li grehota ili nije grehota? Naime, za vrijeme Allahovog Pejgambera a.s. pojedini ashabi su recitirali tako lijepe stihove o islamu, ljepoti islama, o Pejgamberu s.a.v.s. Braćo i sestre, način izvođenja mevluda na našim prostorima je kroz povijest igrao značajnu ulogu u očuvanju islama i muslimana. Muslimani ovih prostora nikada nisu obožavali Muhammeda a.s. jer su samo Allaha dž.š. obožavali i nikada muslimani ovih prostora nisu pravili te vrste grešaka. Nije naš musliman ni u šta drugo nije vjerovao osim u Allaha dž.š. Naša najjača škola – porodica, majka svoje dijete je naučila ono što mu je dovoljno za dunjaluk.“

 

Nakon svečanosti vjernici su imali priliku da se počaste tradicionalnim bošnjačkim specijalitetima koji su posluženi u haremu džamije.