Islamska zajednica će dijeliti sudbinu svog naroda

OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA MEŠIHATA IZ-e U SRBIJI

MUFTIJE DR. MEVLUD ef. DUDIĆA

 

Bismillahirrahmanirrahim,

Hvala Allahu dž.š. Selavat i selam na Poslanika islama Muhameda a.s.

Ovim činom, propisi Šerijata na temelju Murasele koji je u silsili (kontinuitetu) od reisu-l-uleme, šejhu-l-islama, halife, hulefai rašidina, vežu se za Poslanika islama Muhammeda a.s. Tom vezom danas sam u prilici primiti emanet. Molim Allaha dž.š. da bude zadovoljan ovim činom kao što je bio zadovoljan sa ashabima koji su se zakleli na vjernost Muhammedu a.s. pod drvetom.

Cijenjena ulemo, poštovana braćo i sestre, preuzimam ovu odgovornu dužnost danas i želim da vam se svima zahvalim, a posebno svom bratu hfz. Irfan ef. Maliću, koji je podjednako sposoban kao i ja.

Kažu da su dvije vrste ljudi beskorisni. Oni koji ne znaju voditi i koji ne znaju slijediti. Znam da je danas više nego ikada muslimanima potrebna odvažna nacionalna, politička i duhovna elita. Moram priznati da nacionalno i političko vođstvo u bošnjačkom narodu nikada nije bilo u težoj situaciji, što nas obavezuje da im pomognemo da lađu spasa održe na opasnim talasima ovog historijskog trenutka. Želim da znate da ću povjereni emanet nositi dostojanstveno. Radit ću za dobro islama i muslimana poštujući iste vrijednosti. Vjerski ustavni principi koji predstavljaju vrijednost u kontinuitetu jesu sloboda i autonomnost Islamske zajednice u službi vjere i dostojanstva njenih pripadnika i drugih ljudi. U tom smislu, osjećam odgovornost da nastavim afirmaciju islamskih duhovnih i moralnih vrijednosti kroz službe i ustanove islamske zajednice. Pozivam vas da mi pomognete u svemu što je dobro te da me upozorite na sve što je loše i nedopušteno. Odgajan sam da budem sluga duhovnim i moralnim vrijednostima svog naroda i zato obećavam da ću se boriti za dobrobit muslimana u Srbiji, kako onih u Preševskoj dolini, u Vojvodini, Beogradu, Centralnoj Srbiji i Sandžaku, a sve to radi Allahova zadovoljstva. Islamska zajednica ne smije izdati i iznevjeriti emanet. Ona je danas jedino sigurno utočište za muslimane. Učinit ću sve da bude dostupna svakom ko želi spas ovog i budućeg svijeta. Insistirat ću na jačanju organa i ustanova Islamske zajednice, slobodne i jedinstvene, otvorene za sve dobronamjerne, pa čak i one koji su otišli od nje i htjeli je odvući u stranputicu. Spremni smo otvoriti vrata svima koji su izišli iz Islamske zajednice kada pokažu spremnost da se u nju vrate.

Braćo muslimani, ovo je vaša zajednica, ona je vaš najveći emanet. Zato je čuvajte. Kada je Allahov Poslanik a.s. ashabima u pustinji nacrtao pravu liniju, a pored nje nekoliko krivudavih citirao im je kur'anski ajet: „Ovo je pravi put, pa ga slijedite i nemojte ići stranputicom.“

Uvaženi prisutni, sa današnjim danom ova Islamska zajednica potvrđuje još jednom svoje šerijatsko utemeljenje i zato je traženje i traganje za nečim drugim i drugačijim odlazak u stranputicu.

Vakufska imovina je trajna sadaka – dobro. Zaustavljeno je njeno propadanje, ali borba i dalje traje od ponovnog otuđenja. Na nama je velika obaveza da zaštitimo vakufsku imovinu te da radimo na afirmaciji novih uvakufljenja.

Radit ću na dijalogu među svim religijama u ovoj državi shodno kur’anskom ajetu: „Da vjerujemo u jednog Boga i nikoga Njemu ravnim ne smatramo.“

Zajedno sa drugima želim učestvovati u snaženju države i njenom napretku ka slobodi i ravnopravnosti svih građana, svakako Roma, Aškalija, Goranaca, Torbeša, Albanaca i Bošnjaka. I u prethodnom periodu smo davali sve od sebe kako bi ostvarili punu saradnju sa svim zvaničnim državnim organima. Ne možemo prihvatiti podređen položaj Islamske zajednice u odnosu na druge vjerske zajednice. Želimo korektan odnos, ali je on moguć na poštivanju principa autonomnosti Islamske zajednice i ravnopravnosti sa drugim vjerskim zajednicama. Došlo je vrijeme da vlast podigne stepen odgovornosti prema svim svojim građanima, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, te da probleme rješava dijalogom prava i pravičnosti. Znam da su pred nama ozbiljni izazovi, ali čvrsto vjerujem u sposobnost tima muftija, imama, muderisa i mualima i svakako svog Reisu-l-uleme i cijele Islamske zajednice. Uz Allahovu pomoć uvjeren sam u vraćanje jedinstva među muslimanima u Srbiji, a sve to za dobrobit ummeta i svih onih koji žive u ovoj državi. Učinit ću sve da zajednica u Bosni i Hercegovini koju čine Islamska zajednica u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji te bošnjačkoj dijaspori bude čvrsta i funkcionalna. Dobre odnose želim sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori, na Kosovu, u Makedoniji, Turskoj i Islamskom svijetu. Naše djelovanje je univerzalna vrijednost za sve ljude.

Autohtonost muslimana domovinskih prostora Bosne i Sandžaka podiže nam stepen odgovornosti za ostale muslimane Balkana i Evrope. Činjenica da su Bošnjaci i Albanci dva autohtona evropska muslimanska naroda predstavlja poziv njihovoj ulemi da bajrak rješavanja muslimanskog pitanja u Evropi njima pripada.

Obećavam da će Islamska zajednica dijeliti sudbinu svog naroda jer smo povezani imanom, vjerom u Boga i činjenjem dobrih dijela, te ih sve pozivam u jedan saff.

„I čvrsto se držite Allahova užeta i nikako se ne razjedinjujte.“

„Bože olakšaj, a ne otežaj, Bože završi sa dobrom.“

 

Amin

 

Novi Pazar

 

  1. rebiu-l-ahir 1440.                                           22. decembar 2018.