Počela islamska konferencija u Moskvi

U organizaciji Svjetske muslimanske lige – Rabite i Islamske zajednice Čečenije danas 28.03.2019. godine počela je međunarodna konferencija u Moskvi na temu “Islam – poruka milosti i mira” na kojoj prisustvuje 240 učesnika iz 43 države. 
Prilikom otvaranja konferencije prisutnima se u ime domaćina obratio vrhovni muftija Čečenije Salah Mežiev Mitevič te generalni sekretar Rabite Muhamed bin Abdulkerim el Isa, koji su jasno osudili teroristički akt na Novom Zelandu. 
Nakon toga prisutnima su pročitane poruke predsjednika Rusije Vladimira Putina i premijera Čečenije Ramzana Kadirova, a zatim je nastavljena konferencija u sesijama.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić je na konferenciji uzeo učešće u pratnji generalnig sekretara Mešihata Samira Škrijelja. Muftija Dudić je u svom obraćanju govorio o značaju pravilnog razumijevanja islama kao misije milosti i mira. Podsjetio je na koji način se muslimani u Srbiji nose sa izazovima, podsjećajući da je riječ selam izvedenica iz islama i tamo gdje je selam tu je sreća za sve.
Konferencija će se u dva narodna dana nastaviti u Groznom – glavnom gradu Čečenije.

Informativna služba