Predsjednik Mešihata na iftaru kod akademika Zukorlića u Beogradu

U Klubu narodnih poslanika u Beogradu, 30.05.2019. godine, upriličen je tradicionalni iftar koji već treću godinu zaredom organizira narodni poslanik i predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo akademik Muamer Zukorlić.
Iftaru je prisustvovala i brojna delegacija Islamske zajednice, predvođena predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, koji je tom prilikom izjavio za medije: “Osjećam se ponosnim i sretnim što narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić ustrajava i što je i ove godine priredio iftar u ovom predivnom ambijentu za sve svoje prijatelje i saradnike, poštovaoce vjere i Islamske zajednice, poštovaoce istine, pravde i pomirenja. U iščekivanju odabrane noći Kadr, mi smo se večeras ovdje okupili da uoči petka budemo na jednom lijepom iftaru.”
U svom obraćanju prisutnima, domaćin iftara, akademik Zukorlić je, između ostalog, kazao: “Bili ste u prilici da pratite da su organizovani iftari širom svijeta, negdje i u hiljadama učesnika, ali vjerujte, iftar ovdje u Beogradu, ovdje na Dedinju, ovdje u Klubu narodnih poslanika, u ovom sastavu ima posebnu težinu i predstavlja izuzetnu kulturno-civilizacijsku poruku. U svim kulturama obrok se dijeli sa onim koga osjećate bliskim prijateljem. Pored te dimenzije iftar ima ovu duhovnu, odnosno vjersku relaciju. Svi mi koji tvrdimo da u svom srcu baštinimo vjeru potrebno je da napravimo još jedan korak i da tu našu vjeru potvrdimo povjerenjem. Tamo gdje nema povjerenja, vjerujte nema vjere. Vjera je u vertikali relacije između čovjeka i Boga, ali njeni plodovi i njena svjetlost mora da se potvrdi na relaciji sa ljudima. Ovaj iftar u ovom ambijentu teži upravo toj poruci, s obzirom da iftar simbolizira kraj islamskog posta tog dana u kojem smo se sustezali od jela i pića, poruci da je najveći uspjeh biti jači od sebe, biti jači od svojih slabosti, potreba, poriva, biti jači od svoje sebičnosti.“