Predsjednik Mešihata primio njemačkog ambasadora


Dana 10.07.2019. godine predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić primio je ambasadora Njemačke, g-dina Tomasa Šiba.

Ambasadora je interesovao položaj pripadnika islama u Srbiji s posebnim akcentom na Sandžak te status Islamske zajednice, kao i položaj muslimana sa ovih prostora u njemačkom društvu.

Muftija Dudić je istakao da muslimani od pamtivijeka žive na ovim područjima te da je ovo njihov domovinski prostor. Nažalost, svakodnevno se iseljavaju iz Sandžaka, a jedan od razloga je težak ekonomski položaj te primjena dvojnih standarda, posebno kada je u pitanju Islamska zajednica. Naglasio je da ovdje oduvijek postoji jedna tradicionalna Islamska zajednica, a 2007. godine tadašnji režim je napravio parazajednicu koja djeluje na štetu muslimana, a svakako i na štetu ove države jer je Ustavom predviđeno postojanje jedne Islamske zajednice.

Predsjednik Mešihata se osvrnuo i na veliki broj sandžačkih vjernika i džemata u Njemačkoj koji su svijetli primjer očuvanja naše vjere i nacije te da činimo sve da se niti asimiliraju niti izoliraju već da budu dio integrativnog društva sa svim svojim specifičnostima. Naglasio je da od Njemačke očekujemo da učini dodatne napore kako bi se naši džemati i vjernici i dalje osjećali ponosnim kao i do sada.

Po pitanju članstva Srbije u Evropskoj Uniji, muftija Dudić je istakao da će to biti značajan dan kada ćemo i mi postati dio ove velike porodice na čelu sa Njemačkom na dobrobit svih građana ove zemlje.