Završeni zijareti u Medini

U subotu 17.08.2019. godine, trećeg dana boravka u Medini, nakon sabah namaza organiziran je obilazak i upoznavanje sa znamenitostima Medine za sandzačke hadžije koji borave u ovom gradu.
Tom prilikom posjećena je lokacija u podnožju brda Uhud na kojoj se odigrala poznata bitka, a o toku i detaljima bitke na Uhudu, njenoj važnosti i porukama govorio je dr. Rešad ef. Plojović, nakon čega je proučena Fatiha šehidima Uhuda koji su poginuli u pomenutoj bitki, među kojima i Hamza r.a., amidža Allahovog Poslanika a.s., i ukopani u šehidskom groblju na mjestu na kojem se desila bitka.
Potom je uslijedila posjeta Mesdzidu-l-kibletejn – džamiji sa dvije kible, Seb'a mesadžidu – lokaciji na kojoj se desila bitka na Hendeku na kojoj je bilo sedam mesdžida, te mesdžidu u Kubau, kojeg je Allahov Poslanik a.s. redovno posjećivao subotom i kazao: “Ko se očisti kod svoje kuće i dođe da obavi dva rekata u mesdžidu Kuba imat će nagradu umre.”
Dan nakon toga, to jest u nedjelju nakon jacije namaza, upriličeno je druženje sa sandžačkim studentima u Medini, koji su bili uz hadžije i pomogli da im boravak bude ugodniji.
Povratak hadžija iz Medine planiran je za utorak 20. avgusta direktnim letom do Prištine, odakle će se organizirati autobuski prijevoz do Novog Pazara, gdje se očekuje dolazak oko ponoći, inshaAllah.