Muftija Dudić održao hutbu u Berlinu

Kao što je i najavljeno, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, održao je hutbu i predvodio džuma namaz u IKC Bošnjaka u Berlinu, gdje boravi u povodu obilježavanja tridesetogodišnjice postojanja ovog džemata.
Muftija Dudić je sa hutbe govorio o posebnoj ulozi džemata u dijaspori, pogotovo na način na koji je Advan-efendija uspostavio i vodio ovaj džemat proteklih 30 godina, čime je učinio ponosnim svakog člana džemata, svakog vjernika i cijelu zajednicu.
“Bez džemata ništa ne značimo. Sa džematom ćete sačuvati i vjeru i porodicu. Bez džemata nećeš imati ni porodicu ni vjeru, a samim tim neće biti ni zajednice” – kazao je muftija Dudić.
Predsjednik Mešihata je onima koji ne žele biti dio ili članom džemata poručio da ne idu stopama Nuhovog sina, koji nije htio da se ukrca na lađu spasa svoga oca. Džemat je lađa spasa na koju se svi moramo ukrcati, ako ne želimo skončati kao sin Nuha a.s.
Muftija Dudić je kazao da nema dobrog džemata bez dobrog imama. Imam je matica u svom društvu jer pčele žive po principu džemata. Ali svakako nema džemata ni bez dobrih radilica, kazao je i dodao da su Bošnjaci Bosne i Hercegovine i Sandžaka, koji djeluju pri svojim džematima u dijaspori, ponos mjesta iz kojih dolaze.
U istom džematu muftija Dudić će u subotu 14. septembra u 20 h govoriti na tribini “30 godina zajedno u činjenju dobra” pod kojim motom se obilježava jubilej IKC Bošnjaka u Berlinu.