Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović predstavio svoj program u Bihaću

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović jučer je na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću članovima izbornog tijela sa područja Muftijstva bihaćkog, kojeg čine glavni imami, predsjednici medžlisa, sabornici i direktori obrazovnih ustanova, predstavio svoj izborni program kandidature za reisu-l-ulemu.

Nakon proučenog odlomka iz Kur’ana Časnog, kojeg je proučio hafiz Amir ef. Mahić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog Mensur ef. Ćehić je predstavio planirani raspored predstavljanja kandidata za reisu-l-ulemu, te najavio pozdravno obraćanje domaćina muftije bihaćkog hafiza Mehmed ef. Kudića.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić je podsjetio da je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović dobio podršku sa Bihaćkog muftijstva kao kandidat za reisu-l-ulemu, te ocijenio da je njegov dostojanstven i civiliziran način predstavljanja programa biračkom tijelu dobar primjer uspostavljanja pozitivnih praksi u Islamskoj zajednici.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je na početku iskazao zahvalnost prisutnima, te program predstavio u nekoliko važnih segmenata, istaknuvši da u narednom mandatnom periodu treba pokrenuti pitanje usvajanje pravilnika o članarini na nivou cijele Islamske zajednice.

“Mi ne smijemo funkcionisati samostalno, odvojeno jedni od drugih. Ovo ću kazati sa sigurnošću i bez ikakve dileme: Ili ćemo opstati svi zajedno ili ćemo nestati svi zajedno”, naglasio je reisu-l-ulema.

U svom obraćanju reisu-l-ulema je govorio o važnosti korištenja vakufa i vakufske imovine, te da medžlisi i džemati moraju jasno znati koja je to imovina Islamske zajednice koju treba ekploatisati i na razne načine ulaziti u zajednička ulaganja, koncesije i druge oblike zajedničkog ulaganja, a koja imovina ne može podlijegati tim poduhvatima.

“Smatram da je ovo važna tema zbog toga da bolje iskoristimo imovinu Islamske zajednice. Iako su nam važni fondovi od zekata, sadekatu-l-fitra i kurbana, oni nisu stabilni fondovi. Oni su promjenljivi i mogu oscilirati, zato moramo imati u funkciji druge vrste fondova od kojih Zajednica na nižim nivoima može funkcionisati, jer mi primarno moramo brinuti o funkcionisanju Islamske zajednice tamo gdje se ona u svojoj misiji i živi, a to su džemati i medžlisi“, pojasnio je reisu-l-ulema.

U kontekstu izlaganja o planovima u obrazovanju, konstatovao je da su naše medrese dobre škole, da su naši fakulteti dobri fakulteti i da je naša ulema u poređenju sa ulemom iz muslimanskog svijeta, vrlo konkurentna, kao i da je  zbog razumijevanja konteksta i ambijenta u kojem živimo naša ulema je u velikoj prednosti u odnosu na druge. Posebno se osvrnuo na značaj Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću kao ustanove od strateškog značaja za Islamsku zajednicu.

“Svaki od naša tri fakulteta u BiH i jedan u Sandžaku imaju svoje karakteristike. Za nas je Islamski pedagoški fakultet u Bihaću od strateškog značaja. Njega treba u narednom periodu kadrovski jačati, a Rijaset je već ove godine doznačio određena sredstva u tu svrhu, bez obzira na određene otežavajuće okolnosti i procedure kojima je Fakultet vezan kao članica Univerziteta u Bihaću. Međutim, morat ćemo tražiti neke bajpase da naše fakultete još bolje kadrovski ojačamo”, istakao je reisu-l-ulema Kavazović.

Posebno se osvrnuo na socijalni program Islamske zajednice koji se sastoji od redovnih aktivnosti Ureda za društvenu brigu, od pomaganja povratničkih džemata, od fonda za penzionisane imame koji su zbog slabih plata i ograničenih uplata doprinosa u penziji i imaju veoma mala primanja, koja im nisu dostatna za normalan život. Također, govorio je i o stipendiranju studenata iz Fonda Bejtu-l-mal i drugih fondova poput fonda “Alija Izetbegović“, Fonda Bošnjaci, fondova koje imaju muftijstva i medžlisi, a posebno je istakao značaj stipendiranja posebno nadarenih studenata.

“Smatram da Islamska zajednica treba napraviti  fond za posebno nadarene studente i poslati ih na na najbolje univerzitete u Evropu i u prekookeanske zemlje i diljem svijeta. Treba nam taj kadar, trebat će našoj djeci koja stasavaju. Mi smo nedavno jednom našem studentu, koji je uspio da se plasira na postdiplomski studij na Univerzitetu Duke, koji je među deset najboljih univerziteta u svijetu, obezbijedili stipendiju. Smatram da moramo imati takvih studenata, moramo ih školovati, moramo radi sebe, radi naše zajednice i našeg naroda. Trebaju nam učeni ljudi koji će moći prezentirati ono što mi jesmo”, dodao je on.

Istakao je šansu predstavljanja bosanskih muslimana kroz kulturu i u svom programu se posebno fokusirao na kulturne projekte, poput muzeja u kojem ćemo sačuvati naše eksponate i vrijedne stvari, ali i koji će nam služiti kao prezentatori onoga što mi posjedujemo.

Poseban fokus u svom programu je stavio na dijasporu i podršku našoj zajednici u dijaspori da postavi čvrste temelje jedne dobre i kvalitetne zajednice koja ima za cilj da organizira naš narod i da im ponudi dobre osnove za očuvanje njihovog vjerskog i nacionalnog identiteta.

Na kraju izlaganja, reisu-l-ulema se posebno osvrnuo na značaj prisustva predstavnika Islamske zajednice u centrima poput Brisela i  Washinghtona, te naglasio značaj patriotske svijesti svakog Bošnjaka da bude spreman u interesu svoje zemlje učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi osigurao bolje uvjete, spriječio različite negativne projekte koji se kuju protiv islama i muslimana u BiH.

Posebno je naglasio da Islamska zajednica ne želi učestvovati u dnevnoj politici, ali da i te kako ima interes da doprinese tamo gdje je interes države Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda.

„Mi jesmo vjerska zajednica, ali smo i zajednica koja se bori za ovu zemlju, koja je štiti i borimo se da bude čvrsto njeno tlo pod nogama. U velikim centrima se donose velike odluke. Ja kažem da moramo biti kao Šeherzada, da svaki dan moramo pričati novu priču o nama, ko smo i šta smo. U Evropi i svijetu postoje veliki otklon prema muslimanima, ali Bošnjaci kao narod, kao zajednica, kao muslimani su jako dobro prihvaćeni. U SAD-u također. Ja nisam za to da se mi uplićemo u dnevnu politiku na nivou ovih kadrovskih rješenja, ko će biti gdje i šta će biti, ali kada je u pitanju domovina, ono što je državni patriotizam, mi moramo djelovati. Mi imamo jako dobre odnose i sa Turskom, Saudijskom Arabijom, Iranom, Egiptom i drugim muslimanskim zemljama. Oni su nam svi jako važni i mi ćemo s njima održavati dobre bratske i prijateljske odnose“, zaključio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Zahvalio je svima na dosadašnjoj saradnji i naglasio da je Zajednica u proteklom periodu ušla u “mirnije vode” i da ona treba na takav način da egzistira i da se razvija.

Nakon njegovog izlaganja, uslijedile su diskusije o konkretnim pitanjima, prijedlozima i zahtjevima prisutnih članova biračkog tijela, nakon čega je program predstavljanja okončan dovom koju je proučio bivši muftija bihaćki Hasan ef. Makić.