Muftija Zukorlić u Travniku: Političko iskustvo će mi pomoći da Zajednicu odbranim od politike   

Predstavljanje programa kandidature za reisu-l-ulemu muftija dr. Muamer-ef. Zukorlić 04.10.2019. nastavio je u Travniku.

Kada je riječ o prijedlogu da bude kandidat za reisu-l-ulemu, mutija dr. Muamer-ef. Zukorlić je istakao da je dugo vagao da li da prihvati ili ne, ali da je jedan momenat presudio u njegovoj konačnoj odluci.

“Ukoliko odbijem kandidaturu onda ja preuzimam cjelokupnu odgovornost negativne odluke, a to je velika odgovornost. Onda sam rekao: – Zašto bih ja preuzeo tu odgovornost? Pa meni je bolje da tu odgovornost prebacim na biračko tijelo, pa neka oni odluče“ – otpočeo je izlaganje akademik Zukorlić.

Dodao je da oni kao kandidati za reisu-l-ulemu nisu protukandidati u smislu dvije suprotstavljene strane.

„Mi smo, zapravo, strane koje trebaju da obezbijede legalitet i legitimitet izbora. Znate, legalitet je mnogo teže obezbijediti od legitimiteta. Sada je pitanje da li je legitiman izbor reisu-l-uleme ukoliko imate one kojima možete da sugerišete da se povuku kad god želite. To je ozbiljno pitanje, jer da bi bio legitiman izbor onda trebaju postojati dva kandidata koji su zaista ozbiljni“ – kazao je muftija Zukorlić i dodao ko god bio izabran, kako je to u bratskom razgovoru rekao i reisu-l-ulemi Kavazoviću na početku same kandidature, da bi njegova kandidatura, ukoliko dr. Kavazović bude izabran, bila veliki doprinos kvalitetu njegove pobjede, pa bi kao takva dala mnogo jači kvalitet pobjede i njegovog reisovanja u narednih sedam godina.

Kao jedno od ključnih načela programa dr. Zukorlić podvlači neophodnost pune slobode u pogledu apsolutne diferencijacije Islamske zajednice od politike.

”Čuo sam razne komentare sa nekoliko strana kao: – Nama dolazi političar da priča o razdvajanju Islamske zajednice od politike. Naravno, to pitanje je apsolutno legitimno i meni je drago što mi je postavljeno“ – kazao je Muftija i odgovorio na to pitanje:

„Kao prvo, ja mogu biti koliko god u politici, ali nikada neću biti pravi niti konvencionalni političar. Bio sam 23 godine muftija, kao što ste čuli. Ja sam iz Islamske zajednice u politiku otišao radi Islamske zajednice, kao kada šaljete nekoga u prekomandu. Naša Islamska zajednica je bila godinama ugrožena iz politike i mi smo probali razne mehanizme, ali je na kraju bila solucija samo ta da žrtvujemo nekog od jačih igrača, a na kraju sam to bio ja i morao otići u Beograd, baviti se politikom, u početku ublažiti udare na Islamsku zajednicu, a onda ih i potpuno zaustaviti. Reći ću vam da je to jedna od mojih najvećih žrtava u životu, jer sam porastao u izrazito imamskoj porodici, gdje mi je rahmetli djed bio imam, iz moje uže i malo šire porodice je nekoliko desetina imama i u ovom trenutku nekoliko desetina polaznika Medrese. Moja tradicija je imamska. Također, izvući nekoga ko je do 46-te godine proveo u tako čistom ambijentu i poslati ga u krokodilsku živobaru, gdje je psovka velikih svetinja normalna na svakih pet minuta, nešto je na što ja nisam navikao i našta se nikada neću navići, a što mi zaista teško pada. Ako će mi neko tu žrtvu spočitavati, zaista nemam potrebu da se pravdam, ali imam potrebu da to kažem, da se zna. Ja sam iz Islamske zajednice otišao u politiku isključivo radi Islamske zajednice” – jasno je poručio muftija dr. Muamer-ef. Zukorlić.

Postoje i određene stvari koje nisu u redu, navodi Muftija, a svi se prave da izgleda kao da je sve u najboljem redu. Proces diferencijacije od politike pod hitno se mora dovršiti do kraja.

„Nemojte mi sada reći da su odnosi Islamske zajednice i države u redu. Zašto je Islamska zajednica toliko fina, a nisu, recimo, vraćeni vakufi u Sarajevu? Zašto nisu vraćeni? E pa ja se bojim, iz pristojnosti neću da tvrdim, da upravo ta nejasna linija između vladajućih struktura i Islamske zajednice i određeni interesi personalne ili druge prirode vezuju usta da baš budemo dovoljno glasni da zatražimo ta svoja prava. E baš zato trebamo do kraja izvršiti proces diferencijacije Islamske zajednice i vladajućih struktura u državi. Ova Islamska zajednica jeste najrazvijenija u regionu, ali nemoj da nas zanosi to što smo prvaci u lošoj ligi“ – rekao je Muftija.

Bilo je govora i o problemu birokratizacije unutar kadrova Islamske zajednice, jedne vrste depresije u njenim redovima, te o brojnim izazovima poput islamofobije, ekstremizma, paradžemata i mnogih drugih sa kojima se treba na pravi način nositi, a to će se najbolje uraditi kada se izvrši redukcija kadra, smatra Muftija, pa se najboljima da prostor da budu glavni čvorovi mreže.

„Ne može reisu-l-ulema samo sjediti u svom salonu i primati delegacije po cijeli dan, pa da to bude njegovo reisulemovanje. To ne može. Imali smo ranije koncept Cerić, a sada koncept Kavazović. Koncept Cerić koji je dvije trećine godine predstavljao Islamsku zajednicu van zemlje, od Istoka do Zapada, pa je dobijao velike kritike da ga nikad nema kod kuće. Onda je došao koncept Kavazović koji je samo kod kuće. Moj koncept je koncept i Cerića i Kavazovića – dovoljno vani, ali isto tako i dovoljno unutra“ – zaključio je muftija dr. Muamer-ef. Zukorlić.

Potencirano je i pitanje očuvanja autentičnih i tradicionalnih simbola Islamske zajednice. Muftija Zukorlić navodi da nije dobro što su se od 90-tih godina do danas oni dva puta mijenjali. Isto pitanje postavlja se i kod kadrovske politike, gdje se, smatra on, na prvom mjestu treba vrjednovati kvalitet, bez obzira od strane kojeg reisu-l-uleme je neko postavljen.

Mora se pod hitno, navodi Muftija, otkloniti nepravda prema bivšim imamima, glavnim imamima, muftijama i na koncu reisu-l-ulemama.

Uslijedio je i dio predstavljanja programa gdje su prisutni članovi biračkog tijela imali prilike postavljati pitanja kandidatu muftiji dr. Muamer-ef. Zukorliću.