Mutija Zukorlić u Ljubljani: Suštinski razlog moje kandidature je ostvarenje jedinstva Islamske zajednice

Posljednju u nizu promocija programa kandidature za funkciju reisu-l-uleme, muftija dr. Muamer-ef. Zukorlić održao 09.10.2019. godine u Ljubljani. Nakon što je obišao sva muftijstva koja djeluju pod okriljem Islamske zajednice u BiH, prijestolnicu Slovenije ostavio je, kako kaže, kao slatko za kraj.
Podsjetio je da je suštinski razlog njegovog prihvatanja kandidature ostvarenje i suštinskog jedinstva u pogledu kapaciteta da reisu-l-ulema bude neko ko dolazi sa periferije, odnosno van granica BiH, a sada, nakon povlačenja dvojice drugih kandidata, i spašavanje legitimiteta samih izbora.
Jedan od ključnih pojmova na koji je fokus njegovog programa jeste pojam slobode u svim oblicima djelovanja. Kao problem sa potrebom najnužnijeg rješavanja Muftija podvlači diferencijaciju od politike u svakom segmentu djelovanja, jer se, smatra on, vjerovatno zbog pojedinih privatnih relacija u Islamskoj zajednici šuti o povraćaju vakufske imovine, nepotpisanim ugovorima sa državom i sl.
„Postoji problem i šutnja na nevraćanje vakufske imovine, na ugovore sa državom i onda imamo teško stanje. Tada mi izvan granica BiH, u mešihatima kao malim zajednicama, čekamo da nam pomogne Bosna, a ona ne može da pomogne ni samoj sebi. Nećemo takvu stabilnost – stabilnost u destrukciji i stabilnost u dekadenci. Moramo prvo izdiferencirati odnose sa državom i politikom, gdje će Islamska zajednica biti partner državi i političarima, ali ne sa pomiješanim interesima, gubljenjem autonomnosti i njene stvarne uloge“ – kazao je Muftija.
Kao jedan od problema koji su obilježili izborni proces Muftija je istakao neprofesionalizam brojnih medija gdje, podvlači on, svi dobijaju šansu da nešto kažu o izborima, osim kandidata kojima je to pravo uskraćeno.
„Recite mi kakav je to slobodan medij ko pita sve redom: novinare, analitičare, akademike, profesore, čak i kandidat koji se povukao dobije prostor za intervju, a ja koji se nisam povukao ne dobijem. Zamislite to. O čemu se zapravo radi? Prvo, to nisu slobodni mediji, već mediji koji su pod nadzorom raznih faktora moći i oni imaju stranu. Drugo, zašto oni imaju jednu stranu? Čime je Islamska zajednica zaslužila da je pohvali LGBT zajednica? Hvali te LGBT zajednica, hvali te Enver Kazaz, hvali te Oslobođenje, Klix, Avaz – sve bezbožnički centri. Moj zaključak je da im je ustupljen prostor koji njima pripada“ – poručio je Muftija.
Ukoliko dobije emanet reisu-l-uleme, u organizaciji kadrova će potencirati dva principa koji su više suštinski nego formalni.
„Prvi je kur'anski princip: Najbolji koga možete angažirati je sposoban i pouzdan. U kadrovanju organizacija koja uspije da uspostavi ovaj standard – na važnim pozicijama postaviti sposobnog i pouzdanog – ide naprijed, pa makar i nemala ustava.
Drugi princip je princip valorizacije – nagrađivanja onih kvalitetnih i sankcionisanja onih loših. Organizaciju koja uspije uspostaviti ova dva principa, znajte, niko ne može zaustaviti na putu razvoja“ – dodao je on.
Na kraju svog izlaganja Muftija je istakao da je ponosan na svoju Zajednicu, na muslimane naših prostora, te da je za njega ova kandidatura najčasniji povod, a funkcija reisu-l-uleme najčasniji emanet, koji iziskuje dosta odricanja, ali je duhovna, moralna i etička slast svega ogromna.
Uslijedio je dio programa predviđen za postavljanje pitanja prisutnih članova biračkog tijela.
Izbori za reisu-l-ulemu za naredni sedmogodišnji mandat održat će se u subotu 12. oktobra 2019. godine u Sarajevu.