Obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka u Sjeverinu: Porodice ubijenih još uvijek čekaju na pravdu

Skupom “Ne zaboravimo Sjeverin” danas 22.10.2019. je u Sjeverinu, mjestu između Rudog i Priboja, obilježena 27. godišnjica od otmice i ubistva 17 Bošnjaka, državljana Republike Srbije iz tog mjesta.
Pripadnici oružane formacije “Osvetnici”, koja je djelovala u okviru Vojske RS-a, na današnji dan, 22. oktobra 1992. godine, zaustavila je autobus koji je saobraćao na liniji Rudo-Priboj, izvela 17 Bošnjaka, odvela ih u pravcu Višegrada i ubila ih na obali Drine.
Ni 27 godina poslije porodice žrtava nemaju duševnu satisfakciju, jer niko nikada nije procesuiran. Zna se sve, ističu članovi porodice, ali država ne želi procesuirati odgovorne.
Obilježavanju 27. godišnjice od stradanja žrtava prisustvovali su predstavnici Islamske zajednice u Srbiji predvođeni glavnim imamima, državni sekretar Edin Zećirović, direktor Instituta za istraživanje genocida i zločina dr. Admir Muratović, delegacija Općine Priboj predvođena predsjednikom Skupštine Borisom Mrdovićem, te brojni članovi porodica stradalih, predstavnici javnog, kulturnog i političkog života.
Na početku je proučena sura Jasin, a zatim se ispred porodica odvedenih obratio Murat Softić istakavši da svaki 22. oktobar boli kao živa rana. Tako će biti, ističe, do Sudnjega dana.
Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Ivana Žanić poručila je da dok je života, žrtava će se sjećati iskreni i pravedni.
Predsjednik SO Priboj Boris Mrdović istakao je da svaki oktobar jako boli, te da se sjećanje na zločin mora čuvati zbog budućnosti.
Direktor Instituta za istraživanje genocida i zločina dr. Admir Muratović kazao je da se svi trebamo pogledati u oči i reći gdje je i ko zakazao, pa se od ovog stradanja sva lica nadležnih okreću na drugu stranu.
“Jučer je bio 21. oktobar, sjećanje na strašni događaj koji se desio u Kragujevcu 1941. godine. Na tom skupu bila je ministrica u Vladi Srbije, bivši predsjednik države, izaslanik predsjednika države. Jučer je u Kragujevcu bio historijski čas, a danas je u Priboju u Sjeverinu čas istine…“ – kazao je dr. Muratović.
Nakon toga proučena je Fatiha za duše odvedenih i svirepo ubijenih. Prisutni su otišli u Mioče i sa mosta položili cvijeće u rijeku Lim u znak sjećanja na žrtve Sjeverina.