Predsjednik Mešihata otvorio međunarodnu konferenciju u Prijepolju

Dana 30.01.2020. godine u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Prijepolje otpočela je međureligijska konferencija na temu „Uloga vjerskih zajednica u prevenciji nasilja i ekstremnih oblika ponašanja“.
Konferencija se održava u prijepoljskom Muzeju u bivšoj zgradi Rušdije i za učešće se prijavio veliki broj izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.
Prisutnima se na početku skupa obratio direktor Muzeja g-din Zvonko Mandić, a zatim glavni imam Medžlisa IZ-e Prijepolje Aref ef. Duraković koji se zahvalio prisutnima na učešću i istakao razloge održavanja ove konferencije.
Referatom na temu „Dijalogom protiv nasilja“ konferenciju je otvorio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji dr. Mevlud ef. Dudić istakavši da je od izuzetnog značaja što se ova konferencija održava u Prijepolju, koji je, između ostalog, rekao: “Islamska zajednica će i dalje njegovati i afirmisati suživot i toleranciju, biti otvorena ka međureligijskom dijalogu na nivou obrazovnih institucija, organizacionih jedinica vjerskih zajednica i crkava, pojedinačno između imama i svećenika, vjernika itd. Također, dijalog može biti organiziran putem simpozija, seminara, okruglih stolova, tribina, javnih elektronskih i štampanih medija, druženjem vjernika i sl. Na akademskom nivou mogu biti tretirana sva važna pitanja iz učenja vjere i vjerske tradicije, a na popularnom nivou treba tretirati pitanja koja su od općeg interesa za sve vjerske zajednice i crkve.“
Na konferenciji prisustvuje i delegacija Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini koju čine Ahmed Purdić i Muhamed Jusić.