Predsjednik Mešihata primio učenike Tuzlanske medrese

U večernjim satima 17.02.2020. godine predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa saradnicima primio je grupu od deset učenika i učenica Behram-begove medrese iz Tuzle na čelu sa njihovim odgajateljem prof. Bekirom Šabićem, koji u okviru programa razmjene učenika borave u Gazi Isa-begovoj medresi u Novom Pazaru.

Muftija Dudić je goste upoznao sa historijatom Novopazarske medrese i razvojnim putem Islamske zajednice na ovim prostorima, istakavši da su medrese najveće bogatstvo Islamske zajednice te da je Medresa u Novom Pazaru ponos Mešihata, a da je od izuzetnog značaja razmjena učenika između ove dvije medrese koje od samog početka imaju posebno dobru saradnju. 

Profesor Šabić je govorio o ciljevima razmjene učenika, naglasivši da istovremeno i u Tuzlanskoj medresi boravi grupa od deset učenika i učenica Medrese Gazi Isa-beg.

Inače, ovo je prva razmjena učenika medresa koju je organizirala Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini.

Medresanti iz Tuzle osim posjete Mešihatu, u narednim danima planiraju obići i odgojno-obrazovne ustanove Islamske zajednice, znamenitosti Novog Pazara, te organizirati jednodnevni izlet van grada.