Muftija Dudić: Spremni smo na dogovor, ali i odbranu imovine Islamske zajednice

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić rekao je danas da je Islamska zajednica u Srbiji odlučna u odbrani svojih prava i imovine, ali i da pravično obešteti Ramiza Dugopoljca, korisnika berbernice koja je uklonjena jer je nelegalno podignuta na zemljištu koje je u vlasništvu Islamske zajednice.

 

– Na čvrstom smo stanovništu da ćemo se potruditi da svaki pedalj vakufske imovine zaštitimo i da sve ono što nam je oduzeto i oduzimano u prethodnom periodu bude vraćeno pravome vlasniku – Islamskoj zajednici. Pokušali smo u prethodnom periodu dati sve od sebe kada je u pitanju lokal u haremu Arap džamije, kako bi našli zajedničko rješenje sa korisnikom objekta, a koji se nekoliko desetina godina nalazi na zemljištu Islamske zajednice, odnosno na vakufskoj parceli. Nažalost, nismo naišli na razumijevanje i jako mi je žao. Nećemo odustati i u narednom periodu ćemo sve učiniti kako bi došli do kompromisa. Naime, kada su započeti radovi na Arap džamiji, skoro prije dvije godine, sa svim korisnicima ili vlasnicima lokala koji se nalaze u blizini Arap džamije postigli smo dogovor i imali potpuno razumijevanje jer smo htjeli da Arap džamija bude ljepotica ovog grada i Islamske zajeenice. Bilo je neophodno da svi lokali koji se nalaze u blizini Arap džamije, posebno u krugu džamije, budu u skladu sa projektom koji je napravljen za džamiju. Apsolutna većina je prihvatila naš prijedlog jer će to biti kompleks. Nažalost, svi osim Ramiza Dugopoljca sa kojim smo pokušali i sa nivoa Vakufske direkcije i nivoa Medžlisa Islamske zajednice razgovarati kako bi i taj objekat bio u duhu onoga kako će izgledati džamija. Jedini on nije prihvatio. Želim naglasiti da smo se njemu nekoliko puta obraćali u pisanoj formi. Također, nekoliko puta je razgovarao sa predstavnicima Vakufske direkcije i Medžlisa IZ-e Novi Pazar. Nije imao razumijevanja i odbio je svaku našu ponudu. Nama ništa drugo nije preostalo, a imajući u vidu da se to parče zemlje vodi na vakuf, već da ga još jednom upozorimo i zamolimo da ukloni nelegalno postavljeni objekat na tom zemljištu.

 

Muftija Dudić je pozvao Dugopoljce na dogovor koji će biti u njihovom interesu. Kazao da je Islamska zajednica spremna da objekat bude podignut u duhu ambijenta Arap džamije i da ga po povoljnoj cijeni ponovo ustupe na korištenje porodici Dugopoljac.

– Dakle, sve smo učinili u prethodnom periodu. Nismo naišli na razumijevanje ni ovoga puta. Iskren da budem, žao mi je što se desilo toj porodici to što se desilo, ali mi nismo imali drugog izlaza. Opet ih pozivamo da sjednemo, razgovaramo, onako kako je realno i narodnim rečnikom, kao dva muslihuna, jer mi smo spremni da prihvatimo i pomognemo toj porodici.

 

Muftija Dudić uputio je poziv da se ne zloupotrebljava ova porodica, te da ovaj slučaj treba rješavati na relaciji Islamska zajednica i porodica Dugopoljac.

 

Pozivam sve faktore da ne zloupotrebljavaju ovu porodicu. Ova porodica je imala svoje iskušenje, ali ističem da im nisu prijatelji oni koji ih pozivaju na nemire i koji im obećavaju da će im oni biti njihovi zaštitnici. Oni će ih ostaviti same, ali mi kao zajednica ih nećemo. Ovo parče zemlje je vakufsko dobro i zato što su ga koristili preko 40 godina, jednog dinara nikada nisu platili Islamskoj zajednici, trebaju se zapitati da li je njima taj imetak koji su sticali halal. I druga stvar, nikada nisu htjeli prihvatiti ili napraviti ugovor sa Islamskom zajednicom.

 

Muftija Dudić kazao je da su teške riječi i prijetnje koje smo mogli čuti prethodnih dana vrlo zlonamjerne i neiskrene.

– Nažalost, imali smo prilike da čujemo teške riječi. Zapravo, svako priča onako kako živi i šta njemu priliči. Otvorene prijetnje čelnicima Islamske zajednice, pominjanje grobova, rafali, ubistva… Mi hoćemo i to da razmujemo, da je možda u hiru rečeno, ali želimo da poručimo da to ne priliči jednom čovjeku, jednoj generaciji, jednom narodu.

 

Muftija Dudić se osvrnuo i na one koji bi Novopazarce da dijele po mjestu rođenja, na starosjedioce i na “došljake”.

 

– To je bolest i ona inače dolazi od određenih mafijaških krugova koji nisu prijatelji niti starih Novopazaraca niti svih onih koji žive u Novom Pazaru, bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadaju. Bez obzira došao neko sa sela, rodio se neko tu prije stotinu godina, mi smo građani Novog Pazara i trebamo se takmičiti u činjenju dobrih djela. To treba biti referenca, a ne to što je neko rođen negdje gdje neko drugi nije. Dakle, vrlo opasna zamka. Pozivam naše čestite starosjedioce da ne nasijedaju na ovu podjelu, a drugo mi se ponosimo što možemo od njih nešto i da naučimo, a i oni od nas koji smo došli sa strane i činimo ovu baštu sa stotinama različitih cvjetova. Na kraju, da ona bude ponos sviju nas.

 

Na pitanje zašto Islamska zajednica nije sačekala odluku Suda, već je slučaj riješila na svoju ruku, muftija Dudić je kazao da je Islamska zajednica štitila svoje interese od pokušaja otimanja zemljišta.

 

– Dakle, mi smo imali te informacije i smatrali smo da ćemo upasti u ozbiljan problem zbog onoga što čujemo da ga određeni njegovi “prijatelji” nagovaraju da on po automatizmu postaje vlasnik i objekta i zemljišta, zato što je korisnik preko četrdeset godina. On je pokušao kroz legalizaciju objekta sebi prepisati vakufsku imovinu. Mi to nismo niti možemo dozvoliti. Nažalost, prolazimo kroz jedan vrlo težak period nepravde koja se čini Islamskoj zajednici, posebno u oblasti oduzete vakufske imovine, iako smo još 2006. godine, kada je donijet Zakon o povraćaju oduzete imovine crkvama i vjerskim zajednicama, uredno predali dokumentaciju Agenciji za restituciju. Nijedan od pomenutih objekata nije smio biti predmet prodaje. Ovaj lokal koji je nelegalno postavljen nije predmet povraćaja jer je 1/1, a to se možete i uvjeriti, vlasnik zemljišta Islamska zajednica u Srbiji.

 

Muftija tvrdi i da „nema problem ni sa eventualnim krivičnim prijavama, jer sudovi kada je riječ o Islamskoj zajednici ništa drugo ne rade već šalju prijave.

 

On je ocijenio da „raščišćavanje terena“ na svojoj zemlji nije razlog za sudski poziv.

 

„Ako krivična prijava i dođe, mi smo spremni da to branimo na sudu“, rekao je muftija Dudić.

 

Na kraju, još jednom je ponovio da će i nakon svih prijetnji, teških riječi, Islamska zajednica biti na raspolaganju porodici Dugopoljac kako bi se ovaj problem riješio.