Predsjednik Mešihata zijaretio Muftijstvo beogradsko-novosadsko

U petak, 17.04.2020. godine, delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji predvođena predsjednikom muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, koju su činili rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe dr. Rešad ef. Plojović, glavni imam Islamskog centra u Beogradu Sead ef. Šaćirović i koordinator Muftijstva novosadskog Nedzad ef. Hasanović, u okviru predramazanskih aktivnosti posjetila je imame na prostoru Muftijstva beogradsko-novosadskog.
Tom prilikom je u prostorijama Islamskog centra u Beogradu odražan susret sa imamima koji imamsku dužnost obavljaju na prostoru Beograda, gdje se razgovaralo o aktivnostima na terenu i stanju muslimana u vrijeme vanredne situacije i pandemije korona virusa. Imami su ukazali na važnost ovog sastanka, jer predstavlja znak pažnje i podršku Islamske zajednice prema ovom njenom dijelu, ali i značaj humanitranih aktivnosti koje su realizirane u saradnji sa Islamskom zajednicom i koje će se u toku Ramazana organizirati.
Nakon susreta u Beogradu uslijedio je sastanak u prostorijama Muftijstva novosadskog sa imamima ove regije, koji su predsjednika Mešihata i delegaciju upoznali sa stanjem u aktuelnim uslovima, ali isto tako i o planiranim aktivnostima u toku mubarek mjeseca.
Sastanak sa imamima u Novom Sadu u vrijeme džume iskorišten je za obavljanje džuma namaza, koji je predvodio muftija Dudić.
Nakon toga uslijedila je posjeta Islamskom centru u Subotici i sastanak sa rukovodstvom Subotičkog medžlisa uz razgovor o aktuelnom stanju.
Na osnovu razgovora sa imamima Muftijstva beogradsko-novosadskog ustanovljeno je da na cijelom prostoru Islamske zajednice, među džematlijama, nema nijedan slučaj zaraženih virusom COVID-19.
Pomenuta predramazanska posjeta imala je za cilj da se Islamska zajednica upozna sa aktuelnim stanjem, potrebama džemata i mogućnostima djelovanja u mjesecu Ramazanu, kako bi se obilježio na dostojanstven način.