Hutba- Ispraćamo mjesec ramazan

Hvala Allahu, Milostivom Gospodaru, Koji postom u mjesecu Ramazanu odlikova i počasti ummet Muhammeda a.s. nad svim umetima i narodima.

Hvala Njemu Uzvišenom što postače iz ummeta Muhammeda a.s. odlikova nad svim ljudima, njima namijeni posebnu nagradu i za njih pripremi posebna vrata Dženneta, da kroz njih samo oni u Džennet uđu, da strahote i patnje Sudnjega dana ne osjete.

Hvala Ti, Uzvišeni Allahu, što nam darova Ramazan kao priliku da svoje stanje popravimo i u njemu Kadarsku noć, da u njoj Tvoj oprost dobijemo, koju smo, kao što nas je Tvoj miljenik Muhamed a.s. poučio, svi aktivno tražili i u ibadetu proveli, a sa tim i spas koji ona donosi zaslužili.

Poštovana braćo, ispraćamo mjesec Ramazan, odbrojavajući njegove posljednje trenutke. Danas je 29-ti dan ovoga mubarek mjeseca i posljednja džuma u njemu. Večeras će biti posljednja teravija i samo nas jedan dan dijeli od Bajrama. Nekima od nas je ovo posljednji Ramazan, a nekima možda i zadnji dan u životu, jer Allah najbolje zna koliko je svakome od nas vijeka i dana života preostalo, pa zato pametno iskoristimo zadnje sahate i minute blagoslovljenog mjeseca, jer su oni najvrjedniji.

Postili smo dane Ramazana čuvajući se grijeha i harama, njegove noći smo oživljavali namazom i učenjem Kur'ana, Uzvišenom Allahu se skrušeno i čista srca obraćali, tražeći od Gospodara da nas zaštiti iskušenja bolesti i straha, da nam vrata Svojih kuća, to jest džamija otvori, a kada nam je On Uzvišeni dove ukabulio i vrata džamija otvorio bili smo najsretniji. Radovali smo se povratku u džamije, jer kada smo u njima osjećamo sigurnost i zaštitu. Uvjerili smo se da je milost Uzvišenog Gospodara nadvladala Njegovu srdžbu koja je opravdana i zaslužena grijesima i neposlušnošću Allahovih robova, shodno kur'anskom ajetu: “Ako ih kazniš, robovi su Tvoji, a ako im oprostiš, Silan i Mudar Ti Si.“ (Maide, 118)

Braćo, nemojmo nikada zaboraviti poruke i lekciju zatvorenih džamija, jer su zatvorena džamijska vrata predstavljala upozorenje na moguće zatvaranje vrata Allahove milosti i uskraćivanje Njegovih blagodati, bez kojih nema sreće, uspjeha ni spasa na dunjaluku niti na Ahiretu. Zbog toga češće zahvaljujmo Allahu na ovoj i svim drugim blagodatima kojima nas je počastio. Nadamo se da nas je Ramazan i svi ibadeti u njemu očistio od grijeha, da nam je pomogao da bolje razumijemo stvari oko sebe, da shvatimo da smo odgovorni kako za sebe tako i za zajednicu, da moramo djelovati kao promoteri dobra, a suprotstavljati i boriti se protiv svih pošasti, grijeha, devijacija i zala koji nas okružuju i njihovih nosilaca, ili ćemo, u suprotnom, izgubiti pravo na uživanje u Allahovim blagodatima i Njegovu milost. Naš islam nas tjera na aktivnost i uči da bez kolektivne sreće nema sreće, bez kolektivnog uspjeha nema uspjeha niti spasa, tako da se ne smijemo zadovoljiti individualnom srećom, uspjehom i spasom. Kao što smo bili aktivni u Ramazanu, trebamo ustrajati i nakon njega na putu pokornosti Gospodaru, pa tek onda očekivati Njegovu milost i pomoć u različitim iskušenjima i izazovima sa kojima se suočavamo.

U predaji koja govori o važnosti Ramazana stoji: “Kada se pojavi mlađak i najavi dolazak Ramazana, obraduje se Arš i Kursijj, meleki i ono što je ispod njih, govoreći: – Blago li se ummetu Muhammedovom a.s. zbog onog što im je dato. Za njih kod Allaha dž.š. oprost traže: Sunce, Mjesec, zvijezde, ptice u zraku, ribe u vodi i sve što je živo na zemlji, danju i noću, osim šejtana prokletnika.“

Spominje se da je Uzvišeni Allah dž.š. rekao Musau a.s. da je dao ummetu Muhammeda a.s. dva svjetla, kako im ne bi naudile dvije tmine. Musa a.s. je upitao: “O Gospodaru, koja su to dva svjetla”, a Uzvišeni mu je odgovorio: “To su svjetlo Ramazana i svjetlo Kur'ana.” Musa a.s. je na to dodao: “A koje su to dvije tmine Gospodaru”, pa mu je Uzvišeni odgovorio: “Tmina u kaburu i tmina na Sudnjem danu.”

Od Džabira r.a. se prenosi da je Vjerovjesnik s.a.v.s. rekao: “Kada nastupi zadnja noć Ramazana rasplaču se nebesa, Zemlja i meleki zbog onoga što je snašlo ummet Muhammeda a.s. Neko je upitao: “Allahov Poslaniče, a šta je to zadesilo ummet te noći?“ A on je odgovorio: „Odlazak Ramazana je musibet zbog toga što su dove u njemu uslišane, sadake primljene, dobročinstva umnožena, a kažnjavanje odgođeno.“ Stoga su iskreni vjernici tužni, jer su svjesni prilika i šansi koje odlaze sa Ramazanom. Oni najbolje razumiju riječi Allahovog Poslanika a.s. koji kaže: „Kada bi ljudi znali šta se krije u mjesecu Ramazanu, poželjeli bi da vječno traje.“

Poštovana braćo, nadamo se i molimo Uzvišenog Allaha da budemo od onih kojima su dove uslišane, namazi, post, zekat i sadaka primljeni i sva dobra djela koja smo činili umnožena. Da smo našim pokajanjem – tevbom i traženjem oprosta – istigfarom zaslužili oprost naših grijeha i Allahovu milost, da ćemo biti oslobođeni kazne na dunjaluku i Ahiretu, te da ćemo biti od onih koje će Allah Uzvišeni u Džennet na vrata Rejjan uvesti.

Ne zaboravimo da se i nakon isteka Ramazana moramo nastaviti truditi da budemo bolji muslimani, kao što nas je Ramazan učio; da vjerujemo i dobra djela činimo, da iskreni budemo, da propisane namaze obavljamo, da sadaku dijelimo i druge obaveze izvršavamo, da ljude oko sebe poštujemo i uvažavamo, da ih jezikom niti djelima ne uznemiravamo, da se protiv nepravde i nasilja borimo, da međusobno solidarni budemo i onima kojima je pomoć potrebna pomažemo, da obraz, čast i dostojanstvo čuvamo, da istinu govorimo i za nju se borimo, da laž izbjegavamo, kao i da se lažima i njenim nosiocima suprotstavljamo.

Gospodaru naš, podari nam snage da na putu Tvoje vjere ustrajemo, da se za njenu čast i čast vjernika borimo i uspijemo. Smiluj nam se kao što si se smilovao Tvom miljeniku Muhammedu a.s., njegovim ashabima i svim dobrim muslimanima. Zbliži naša srca, ujedini naše safove, podari nam blagodat i snagu jedinstva, a sačuvaj podjela. Zaštiti nas od svih onih koji nama i našoj vjeri ne žele dobro i učini da nam njihove spletke ne naude. Uzvišeni Allahu, smiluj nam se da dočekamo još mnogo Ramazana, da bajramske dane provedemo u blagostanju i sreći sa članovima naših porodica i rodbine i učini da naš život bude u pokornosti Tebi i Tvom zadovoljstvu. AMIN ja Rabbel alemin!

 

                                                                                                  Dr. Rešad ef. Plojović