Jačanje safova jedinstva Islamske zajednice

U srijedu, 10.06.2020. godine, predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić održao je sastanak sa: Ihsan ef. Eminovićem, Ferid ef. Novalićem i Rafet ef. Zornićem, članovima grupe tzv. Inicijativa za pomirenje, koji su u periodu njenog djelovanja izašli iz safova jedinstvene Islamske zajednice, smatrajući da će na taj način doprinijeti rješavanju problema paralelizma nastalog 2007. godine kada je izvršena brutalna agresija na Islamsku zajednicu, sa namjerom zauzimanja rukovodećih pozicija i ovladavanja njome, a završena je otimanjem dijela njene infrastrukture i uz kršenje zakona registriranjem parazajednice.
Muftija Dudić je izrazio podršku i osobno zadovoljstvo zbog želje pomenutih da se vrate u okrilje legalne i legitimne Islamske zajednice, kao i zahvalnost Allahu dž.š. na blagodati, jer je ovo put koji vodi jačanju Zajednice i njenom jedinstvu. Naglasio je da je Zajednica dovoljno jaka i velika da se u njoj može naći mjesta za sve one koji joj žele dobro i mogu doprinijeti njenoj stabilnosti i daljem razvoju.
Sastanku sa predsjednikom Mešihata prethodio je razgovor pomenutih sa rukovodiocem Vjersko-prosvjetne službe Mešihata dr. Rešad ef. Plojovićem i njihovo zvanično upućivanje zahtjeva za vraćanje u sistem jedinstvene Islamske zajednice i djelovanje u njenim okvirima kroz postojeće aktivnosti i ustanove.