Obavještenje o kurbanskoj akciji

Imajući u vidu aktuelno stanje i širenje korona virusa COVID-19, te veliki broj zaraženih osoba koje se bore sa virusom i njegovim posljedicama, a nastojeći da se preventivno djeluje i spriječi njegovo dalje širenje, kao i zaštite korisnici kurbanskog mesa od izloženosti zarazi, Mešihat Islamske zajednice obavještava vjernike da ove godine neće vršiti prijem živih kurbana, niti zaklanih u režiji pojedinaca ili privatnih improvizovanih klanica, te da se u danima Bajrama neće vršiti organizirana podjela kurbanskog mesa ispred Mešihata, što je bila praksa ranijih godina.

Za potrebe ishrane učenika Medrese i polaznika mekteba Reuda i Vildan, kao i za potrebe vakufskih kuhinja koje djeluju u sklopu Centra za humanitarni rad Hajrat, biće korišteno isključivo meso životinja koje će biti zaklane u organizaciji Mešihata, a čin klanja izvršen pod nadzorom predstavnika Mešihata, uz poštovanje svih vjerskih i sanitarnih mjera, nakon čega će biti obavljene potrebne analize mesa u cilju utvrđivanja nepostojanja zaraznih bolesti.

S obzirom na aktuelnu situaciju i nepostojanje zainteresiranih otkupljivača, Mešihat Islamske zajednice ni ove godine neće vršiti prijem ovčijih kurbanskih koža.

Očekujući razumijevanje vjernika za pomenute odluke, molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da nam olakša teško stanje kroz koje prolazimo, zaštiti nas od bolesti, podari lijek bolesnima, a umrlima najljepše mjesto u Džennetu.

 

Mešihat Islamske zajednice