Muftija Dudić održao hutbu u Altun alem džamiji

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 07.08.2020. godine, održao je hutbu i predvodio džuma namaz u novopazarskoj Altun alem džamiji.
Tom prilikom, podsjetio je džematlije da su zbog pandemije korona virusa džamije u Sandžaku u dva navrata bile zatvorene, i to 20. marta do 8. maja i od 4. jula do 5. avgusta, što je za Islamsku zajednicu i vjernike bio veoma težak period, naglasivši da je zadnjem talasu COVID-19 u Novom Pazaru na Ahiret preselilo preko 200 osoba, a u Tutinu i Sjenici preko 100, čemu je značajno doprinio kolaps zdravstvenog sistema i nedostatak Kliničkog centra sa adekvatnim kadrovima i opremom.
Predsjednik Mešihata je citirajući kur'anski ajet: “Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni samoga sebe”, između ostalog, istakao: „Kao vjernici reći ćemo da je ovo Allahova dž.š. odredba i želimo vjerovati da je iskušenje, a ne kazna zbog naših djela, ali trebamo i preispitati sami sebe, svoje vjerovanje, namaz i druge ibadete – da li su formalni i lišeni iskrenosti, te se bozabaviti popravljanjem svog stanja i imana.