Položen kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra – Škole Kur'ana Časnog u Sjenici

U subotu, 15. avgusta 2020. godine, kod džamije Ebu Hanife u Sjenici položen je kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra – Škole Kur'ana Časnog uz prisustvo predstavnika najvišeg vjerskog i političkog života, kao i prigodan program polaznika Odjeljenja Škole Kur'ana džemata Ebu Hanife.

Osnovana je 2013. i bilježi konstantan rast polaznika. Trenutno njih 230 pohađa Školu različitih nivoa i uzrasta. Djeca od 4 do 7 godina također uče osnove vjere i arapski jezik.

Kemal ef. Mahmutović u svom obraćanju naglasio je da je ovo svjedočenje da smo nosioci velikog vakufa koji ćemo ostaviti kao poklon svima koji žive sada i dolaze poslije.

Akademik Muamer Zukorlić kaže da poslije kušnje i tereta dolazi radosti.

– I poslije mjeseci raznih kušnji i borbe za dostojanstvo, sa bolešću i nedaćama, Svevišnji otvara stranice radosti. Od jučer u Sjenici će prave vrijednosti formulisane Božijom riječi biti gornje. Već danas ona je u još jednoj radosti poslije obilnih kiša. Po ko zna koji put na određenom parčetu sandžačke zemlje, voljom Stvoritelja i zaslugom grupe ljudi i pojedinaca to parče postaje odabrano. Ova generacija graditelj je zgrada i objekata čiji sadržaj će biti dobro za svakog čovjeka. Najodabranije su džamije, a pored njih su škole, a od svih najčasnjje su one čiji su se nosioci odvažili da nose ime Časnog Kur'ana. I ovaj i jučerašnji događaj radost su svih ljudi.

Prema riječima predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji muftije dr. Mevlud ef. Dudića projekat je emanet prvenstveno ovog džemata koji treba biti i najradosniji jer se u ovom dvorištu, uz podršku Medžlisa i Mešihata, udaraju temelji.

– U septembru bit će udaren kamen temeljac i za Žensku medresu u Sjenici i tako će biti svakog mjeseca nešto novo. I kiša sinoć je berićet i poruka da od danas moramo svi okrenuti novu stranicu, a ničim se ne može bolje otvoriti nego kamenom temeljcem za Školu Kur'ana. Ona je zalog za bolje odnose i u Sjenici i bošnjačkom ummetu. Ono što je iza nas neka ostane tamo, ali sa kamenom temeljcem neka se desi rastavljač istine od neistine, pravde od zla. Onaj ko nije spreman da u njemu zaživi Kur'an, nije na pravom putu. Pružimo ruke imamima da se vrate u saf bez da ih iko grdi. Što više tjeraju inat veći su gubitnici, a Kur'an poziva samo iskreno da se radi, a inat je šejtanski posao.

Uz tekbir sa Bismillom akademik Zukorlić i muftija Dudić položili su kamen temeljac za izgradnju Škole Kur'ana Časnog uz džamiju Ebu Hanife u Sjenici.