HUTBA O VAŽNOSTI BRIGE O ZAJEDNICI

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, koji čovjeka stvori u najljepšem obliku i razumom odlikova nad ostalim stvorenjima. Hvala Njemu Uzvišenom na nebrojanim blagodatima kojima nas počasti, što nas učini pripadnicima dini-Islama i sljedbenicima Muhammeda a.s., na kojeg donosimo iskrene salevate i selame, kako na njega, tako i na njegovu časnu porodicu, uzorite ashabe i sve časne i čestite vjernike do Sudnjeg dana.
Draga braćo
Uzvišeni Allah je stvorio čovjeka i učinio ga bićem zajednice. Odlikovao je ummet Muhameda a.s., to jest ummet kojem mi pripadamo i nazvao ga najboljim ummetom koji se na zemlji pojavio. Razlog tome jeste plemenita misija svakog pojednica ovoga ummeta i njegovog Poslanika a.s., a to je uspostavljanje reda na zemlji, naređivanje dobra i odvraćanje od zla.
Uzvišeni je rekao: „Vi ste najbolji narod koji se na zemlji pojavio, tražite da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćate i u Allaha vjerujete…“ (Alu Imran, 110)
Dakle, prepoznatljiva osobina nas vjernika, koji sebe smatramo Allahu pokornim i odanim, mora biti briga za zajednicu u kojoj živimo i težnja da se uspostavi bolji ili što povoljniji ambijent za život, u kojem će se voditi računa o našim obavezama prema Uzvišenom Gospodaru, prema sebi i prema drugim ljudima.
Poslanik a.s. je rekao: „Ko se ne brine za stanje muslimana, on njima ne pripada“, a isto tako kaže: „Najbolji među vama su oni koji koriste ljudima (svojoj zajednici).“
Naša briga za zajednicu podrazumijeva praćenje svega onoga što se dešava, učestvovanje u svemu onome što se tiče zajednice, što je važno za nju, od čega može imati korist ili štetu, gdje svako mora dati svoj doprinos da korist bude što veća, a da se šteta spriječi ili sanira. Naša zajednica je jaka onoliko koliko smo mi svjesni potrebe da je jačamo, da sebe ulažemo u nju i doprinosimo joj. Jer zajednicu čine pojedinci, dakle ljudi poput mene i svakog od vas, a njen cilj jeste da obezbijedi bolje uslove života i zaštitu svakome od nas. Bez jake zajednice, jakog džemata nema prosperiteta, nema ozbiljnih i velikih rezultata, a nema ni ozbiljne zaštite njenim članovima.
Naša zajednica je poput kuće u kojoj stanujemo ili krova koji nas štiti od raznih nepogoda. Zamislite kako bi izgledao naš život bez kuće ili bez krova.
Mi u Sandžaku, posebno ova naša generacija, možemo shvatiti važnost i potrebu jake Islamske zajednice. To ćemo još bolje razumjeti ako se vratimo 25-30 godina unazad, pa pogledamo kakva je bila ova naša zajednica, ali isto tako i kakvi su bili uslovi života, posebno vjerskoga u tom periodu.
Zajednica je bila slaba, doživljavala i preživljavala je udare sa raznih strana, a njeni članovi, to jest vjernici su ponižavani. Za 30 godina okolnosti su se promijenile. Shvatili smo potrebu i važnost organiziranja i jačanja zajednice. Kada smo tim putem iskreno i složno krenuli, rezultati su se nizali jedan za drugim: Medresa, muška pa ženska u Novom Pazaru, dječiji mektebi i obdaništa, Izdavačka djelatnost, Fakultet za islamske studije, Univerzitet, Škola Kur'ana, Centar za humanitarni rad, vakufske kuhinje, izgradnja džamija, itd.
Svakome je onda jasno zašto mnogima ovakva zajednica smeta i predstavlja trn u oku. Zbog toga je i napadana, nekada i danas. Zbog toga je prije 13 godina, tačnije 3. oktobra 2007. pokušan puč u Islamskoj zajednici, to jest pokušaj nasilnog svrgavanja njenih čelnika i dovođenja na njihovo mjesto podobnih osoba, poltrona i prodanih duša, koje bi zajednicu vodile u urušavanje i konačnu propast, koji bi njenu vakufsku imovinu rasprodali ili otuđili na razne načine, njene odgojno-obrazovne ustanove pretvorili u ruglo, humanitarne ustanove zatvorili, a sve što se može opljačkati pokrali i što je najveći problem – sve nas i sve muslimane ostavili bez krova nad glavom, bez zaštite i perspektive u budućnosti. To se Allahovom milošću nije desilo, jer ogromna većina nas to nije dozvolila, stala je odlučno u odbranu svoje zajednice, svoje vjere, časti i dostojanstva.
Poštovana braćo
Ova zajednica je naš emanet, naša briga, zbog toga je čuvajmo, o njoj brinimo, u nju ulažimo i jačajmo je. Jačanjem i čuvanjem nje, jačamo i čuvamo sebe, ulažemo u budućnost nas i naše djece.
Zajednica na svim nivoima, od džemata do Mešihata i Sabora, kao najviših izvršnih i zakonodavnih organa, mora imate najbolje i najodanije od nas za svoje stalne članove, koji će se o svom emanetu brinuti, kako će ga sačuvati i unaprijediti.
Pred nama su izbori u Islamskoj zajednici, gdje će prvi krug biti održan u nedjelju, to jest prekosutra, na kojim ćemo birati članove naših džematskih odbora i Skupštine medžlisa, a nakon toga i ostale organe. Stoga se uključimo i najbolje od nas izaberimo, jer samo u tom slučaju možemo očekivati očuvanje do sada ostvarenih rezultata i nastavak jačanja naše zajednice na svim nivoima.
Uzvišeni Allah kaže: „Allah vam zapovijeda da odgovorne poslove povjeravate onima koji su ih dostojni…“ (En-Nisa, 58), a isto tako i: „…najbolje je da unajmiš snažna i pouzdana.“ (El-Kasas, 26)
Sve dok na odgovornim i rukovodećim pozicijama u Islamskoj zajednici, ili bilo kojem drugom segmentu života, budu oni koji su ih svojim znanjem, čašću i poštenjem dostojni, koji su jaki i pouzdani, to jest neće se uplašiti, neće izdati ili iznevjeriti, možemo očekivati bolju budućnost, sreću i blagostanje. U suprotnom, poniženje, beznađe i očaj su neizbježni.
Gospodaru naš, zbliži naša srca, ojačaj naše safove, povećaj našu snagu jedinstvom i sačuvaj nas iskušenja koja ne možemo podnijeti. Amin

Dr. Rešad ef. Plojović, rukovodilac VP službe