Lejletu-r-Regaib – Noć želja

Mjesec Redžeb je jedan od blagoslovljenih mjeseci, shodno riječima Allahovog Poslanika a.s.: „Allahumme barik lena fi redžebe, ve ša’bane, ve beligna ramadan!” (Gospodaru naš, daruj nam berićet i Tvoj blagoslov u Redžebu i Šabanu i učini da dočekamo Ramazan.“ Sa ovom dovom Allahovog Poslanika a.s. vjernici ulaze u mjesec redžeb i dočekuju mubarek noć Lejletu-r-Regaib
Lejletu-r-Regaib – Noć želja, nastupa sa akšam namazom, u četvrtak, 18. februara 2021. godine. Ona je prva od dvije mubarek noći u mjesecu Redžebu, koja nastupa uoči prvog petka u tom mjesecu, a nazvana je tim imenom jer se u ovoj noći desilo začeće odabranog Poslanika a.s. u utrobi njegove majke hazreti Amine. Time su ispunjene dove Ibrahima a.s., koji je molio Gospodara da njegovom narodu, nakon njegove smrti, pošalje poslanika: „Gospodaru naš, pošalji im Poslanika, jednog od njih, koji će im čitati Tvoje riječi, podučavati ih Knjizi i mudrosti i oplemenjivati ih. Zaista si Ti Jak i Mmudar.“ (El-Bekare, 130)
Lejletu-r-Regaib je noć dova, želja i nade da će Uzvišeni Gospodar spustiti Svoju Milost onima koji je traže. Vjernici ovu noć provode u pojačanom ibadetu, dovi, zikru, učenju Kur'ana, a dan koji joj prethodi u postu, očekujući Božiju milost i bereket.
Druga mubarek noć u mjesecu Redžebu jeste Lejletu-l-Mi'radž, koja nastupa 26. dana ovog mjeseca.

Vjersko-prosvjetna služba