Održana centranla svečanost u povodu Lejletu-l-Mi’radža

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, Muftijstvo sandžačko i Medžlis Islamske zajednice Novi Pazar, 11.03.2021. godine nakon jacije namaza u Hanefi džamiji organizirali su svečanu manifestaciju u povodu Lejletu-l-Miradža i Dana vakifa.

Hatmu za vakife proučili su novopazarski imami prije svečanosti. Tokom svečanosti ilahijama, kasidama, učenjem Kur'ana i mevludom predstavili su se članovi hora Novopazarskog medžlisa.

Prisutnima ne nakon programa obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Novi Pazar dr. Enver ef. Omerović.

„Prva poruka neka nam bude da znamo na kojoj smo strani, da budemo na istini i zasigurno će nam tada Allah dž.š. pomoći i zasigurno će Allah dž.š. tada biti uz nas. Druga poruka bi bila namaz, klanjanje namaza. Shvatite da je namaz veza između tebe i tvog Gospodara, onog momenta kada tu vezu prekine, ada je više nema, zaista tad čovjek gubi smisao života, gubi svrhu njegovog života na ovom svijetu. Čuvajte svoj namaz jer je namaz nešto za šta će čovjek prvo biti pitan na Sudnjem danu, ako mu namaz bude valjan i druga će mu djela biti valjana. Poslanik s.a.w.s. je čiste duše krenuo ka svome Gospodaru i zato se od nas traži da budemo čistih duša, da očistimo naša srca, da među nama bude ljubavi, razumijevanja, potpomaganja, to je ono što Allah dž.š. traži od nas i zato kao vjernici, vjerujući u ono što nam Poslanik s.a.w.s. ostavlja, jako je bitno da radimo na sebi i očistimo naša srca jer samo tako ćemo imati pravo da tražimo ono što hoćemo i želimo od Našeg Gospodara.“

Naglasio da je dar od Allaha dž.š. da se u ovoj velikoj svetskoj krizi i iskušenju, na nivou Novog Pazara prave 4 nove džamije koje će se uskoro otvoriti.

„Zar nije bilo prije par dana darovanje od Allaha dž.š. što smo temelj za izgradnju nove medrese „Gazi Isa.beg“ postavili i zaista mnogo je tih blagodati, zato prije svega Allahu dž.š. hvala na svim blagodatima a mi ćemo kao vjernici nastojati da ponosno uz Allahovu pomoć držimo istinu, borimo se za nju do Sudnjeg dana.“

Na kraju svečanosti dovu je proučio mr. Asmir ef. Crnovršanin.