Prva ramazanska hutba

Hvala Ti Uzvišeni Gospodaru na uputi i blagodatima kojima nas častiš. Hvala Ti Plemeniti Allahu što nas učini sljedbenicima Tvog miljenika Muhammeda a.s., na kojeg donosimo iskrene salevate i selame, moleći Te da nam ne uskratiš njegov šefa'at na Sudnjem danu.

Poštovana braćo,

Dočekali smo mjesec ramazan i evo smo u njegovom četvrtom, džumanskom danu,  najvrijednijem od svih drugih dana ovog mubarek mjeseca, jer se u njemu sastajemo u našim džamijama, Allahovim kućama na zemlji, odazivajući se na Njegov poziv i pokazujući pokornost Uzvišenom Gospodaru.

Dan za danom protiče prva trećina blagoslovljenog mjeseca, čiji je početak, kako kaže Allahov Poslanik a.s., milost, sredina oprost, a kraj zaštita i spas od džehennemske patnje.

Svaki vjernik  na zemaljskoj kugli se raduje ramazanu, jer je on prilika da naše stanje popravimo, da se bremena naših grijeha oslobodimo, da našu vezu sa Gospodarom učvrstimo, da naše duše ibadetom posta, namaza i učenjem Kurana ojačamo i napojimo. Ali isto tako ramazan je prilika i da naše odnose u zajednici popravimo, da naše safove ojačamo, da rodbinske veze učvrstimo i održavamo, da solidarnost jedni prema drugima pokažemo, da onima koji su muftačni pomognemo, da jetima obradujemo, da Allaha Uzvišenog molimo, istigfar činimo i sa podignutim rukama u dovi Njemu zahvaljujemo na blagodatima i od Njega oprost, uputu, pomoć, zaštitu i sreću tražimo.

Dani i noći mjeseca Ramazana su najvrijedniji trenutci kod Uzvišenog Allaha, naše disanje u njemu je tesbih i veličanje Gospodara, spavanje ibadet, miris iz usta postača je Uzvišenom draži od mirisa miska, meleki mole Allaha za oprost postačima, i doista, kako nas obavještava Allahov Miljenik, a.s.: „Najveći gubitnik je onaj ko bude lišen Allahovog oprosta u ovom veličanstvenom mjesecu“.

Poštovana braćo. Čuvajte vaše jezike, oborite vaše poglede i ne gledajte niti slušajte ono što je zabranjeno, jer Poslanik a.s., kaže da će mnogi postači, koji su se uzdržavali od hrane i pića, od svog posta imati samo glad i žeđ, jer nisu vodili računa o svojim postupcima, to jest: šta govore, u šta gledaju i šta slušaju.

Poslanik a.s. obećava svakome ko u ovom mubarek mjesecu olakša onima oko sebe, posebno onima kojima je pretpostavljen, da će Allah dž.š. njemu olakšati polaganje računa na Sudnjem danu. Ko se uzdrži od činjenja zla ljudima, da će ga Allah poštedjeti Svoje srdžbe u danu susreta s Njim. Ko poveća broj dobrovoljnih namaza u njemu, Allah će mu dati zaštitu i sigurnost od vatre. Ko obavi farz u ramazanu imaće nagradu kao da je obavio sedamdeset farzova izvan ramazana. Obavještava nas da su džennetska vrata u ramazanu otvorena, a vrata džehennema zatvorena i da su šejtani u ovom mjesecu okovani, što je posebna prilika za vjernika koju ne smije propustiti.

Poštovani vjernici, ramazan je mjesec zekata – kojim čistimo naš imetak i dobrovoljne sadake, kojom pomažemo onima oko nas kojima je pomoć potrebna. On je mjesec sadekatu-l-fitra – kojim čistimo naš post, zajedničkih iftara i dove, a dova je najjače oružje vjernika. Iskreni postač je osoba koja je najbliža svom Gospodaru i kako kaže Allahov Poslanik, a.s., njegova dova u vrijeme iftara se ne odbija.

Abdullah ibn Abbas r.a. je rekao: „Allahov Poslanik a.s. je bio najdarežljiviji među ljudima, a najdarežljiviji je bio u ramazanu, kada se Džibril sastajao sa njim.“

To je poruka svima nama, poštovana braćo, da se ugledamo na najboljeg uzora, našeg učitelja, Allahovog poslanika Muhammeda, a.s.

S toga iskoristimo svaku priliku koja nam se pruži u ovom mjesecu da što više sadake udijelimo, jer će nam ona obezbjediti hlad na Sudnjem danu, u kojem neće imati drugog, osim Allahovog hlada. Nastojmo da što više iftara za postače, posebno one slabog materijalnog stanja priredimo, te na taj način osmjeh na lice i sreću i radost u njihova srca unesemo.

Islamska zajednica i njen Centar za humanitarni rad Hajrat nas pozivaju da se uključimo u iftarsku humanitarnu akciju tokom ramazana, koja se realizira posredstvom sedam vakufskih kuhinja u gradovima Sandžaka, čiji broj korisnika je preko 2000, ali i dijeljenjem iftarskih obroka na prostoru beogradsko-novosadskog muftijstva. Učestvujući u akcije Centara za humanitarni rad Hajrat podržavate i brojne druge aktivnosti koje se realiziraju, kao što je izgradnja kuća za ugrožene porodice. Tokom svog jedanaestogodišnjeg djelovanja Hajrat je pokrenuo akcije ili učestvovao u izgradnji 125 kuća za ugrožene, svakog mjeseca materijalno pomaže 120 jetima u Sandžaku, redovno sprovodi akcije podjele humanitarnih paketa ugroženima, pomaže u liječenju bolesnih, obezbjeđuje značajan broj stipendija za učenike i studente, itd.

Dragi vjernici, radujmo se ramazanu i koristimo prilike koje nam je Uzvišeni dao. Dok u vrijeme iftara gasimo našu žeđ, ugasimo vatru mržnje i neprijateljstva među nama, sjetimo se da nas je Allah Uzvišeni u Kur'anu braćom nazvao i kazao: „doista su vjernici braća“. Pobijedimo naš nefs i ljubav za dunjalukom, otklonimo od sebe sebičnost, škrtost i lošu narav. Budimo zahvalni na blagodatima, strpljivi u iskušenjima i odgovorni u čuvanju povjerenih emaneta, posebno emaneta: vjere, života i zdravlja, razuma, potomstva i imetka.

Gospodaru naš, budi zadovoljan sa nama, ukabuli naš post i dobročinstvo, naše namaze, naš zekat, učenje Kur'ana i dove. Oprosti nam grijehe, sačuvaj nas iskušenja koja ne možemo podnijeti, zaštiti nas od bolesti, a onima koji su bolesni podari lijek.

Milostivi Allahu, smiluj se našim umrlima i sve nas sastavi u džennetu, sa tvojim poslanicima, šehidima i dobrim muslimanima, a divno li su oni društvo.  Amin

Dr. Rešad ef. Plojović